Facebook se prosadil do prestižního indexu Standard & Poor's 500

Jedna z poboček Facebooku v Palo Altu

Jedna z poboček Facebooku v Palo Altu Zdroj: CC BY 2.0: Kristina Alexanderson

Americká společnost Facebook, která na internetu provozuje největší společenskou síť světa, se stane součástí amerického akciového indexu Standard & Poor's 500. Tento krok by měl podle analytiků upevnit vstup Facebooku mezi největší a nejmocnější podniky ve Spojených státech.

Společnost Standard & Poor's oznámila, že Facebook v jejím akciovém indexu příští pátek vystřídá firmu Teradyne, která vyrábí elektronické testovací systémy. Akcie Facebooku, po zprávě o zařazení do elitního klubu nejdůležitějších amerických akcií, posílily o více než čtyři procenta na více než 51 dolarů. Tržní hodnota podniku tak přesahuje částku 120 miliard dolarů (2,4 bilionu korun). „Akcie Facebooku v indexu S&P 500 znamenají , že sociální síť je pro uživatele stále velmi zajímavá. Dává to signál inzerentům a vývojářům,“ řekl pro agenturu Bloomberg Jason Benowitz, který pomáhá spravovat asi 4,5 miliardy dolarů aktiv investiční skupiny Roosevelt Investment Group. Ta vlastní i akcie Facebooku.

Facebook bude stát v indexu po boku internetových gigantů jako je Google, Yahoo, Amazon či eBay. Pozorně sledovaný index Standard & Poor's 500 zahrnuje akcie 500 předních amerických podniků obchodovaných na burze. Facebook se podle agentury Reuters dostane také do užšího indexu Standard & Poor's 100.

Vývoj ceny akcií společnosti Facebook

Vývoj akcií společnosti FacebookVývoj akcií společnosti Facebook | Patria.cz

Tam by měl nahradit společnost Williams Cos. Krok je podle analytiků projevem důvěry ve společnost, která tak naplnila požadavky S&P, a měl by upevnit vstup Facebooku mezi největší a nejmocnější firmy ve Spojených státech.

IPO společnosti v loňském květnu provázela řada problémů a následoval propad akcií výrazně pod upisovací cenu 38 dolarů. Za letošní rok ale titul posílil o 86 procent poté, co se společnosti podařilo nastartovat růst příjmů z reklamy na mobilních telefonech. Na zprávu o zahrnutí akcií do báze S&P dnes titul reaguje v premarketu růstem o 4 %. Tržní hodnota společnosti za letošní rok výrazně narostla na 123 miliard dolarů.

Facebook
Facebook na konci října oznámil, že v letošním třetím čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 425 milionů dolarů po ztrátě 59 milionů dolarů před rokem. Tržby meziročně vzrostly o 60 procent na více než dvě miliardy dolarů.
Facebook uvedl své akcie na burzu loni v květnu za cenu 38 dolarů za kus.
Loni v září se jejich cena kvůli obavám o vyhlídky firmy propadla až na 17,55 dolaru.
Letos akcie výrazně zpevnily, neboť investoři čím dál víc věří, že firmě se podařil průlom na klíčovém trhu s reklamou na mobilních zařízeních.