Firmy letos upsaly v Evropě 30 miliard dolarů, v Praze nic

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

Evropský trh primárních emisí akcií (IPO) zažívá renesanci. Jen od počátku letošního roku na evropský parket vstoupilo 157 firem, a získaly tak přes 30 miliard dolarů čerstvého kapitálu, tedy více než dvojnásobek toho co loni. „Rekordní úrovně evropských akciových indexů, stejně jako nízké úrokové míry a oživení kontinentálních ekonomik vytvářejí ideální podmínky pro expanzi IPO,“ uvádí Martin Steinbach z EY.

Pražská burza letos z hlediska primárních emisí zažívá navzdory evropskému trendu velmi chudý rok. Pro kapitál si do Česka nepřišla ani jedna z domácích či zahraničních firem a českým investorům nezbylo než se po nových příležitostech rozhlédnout za hranicemi. Situace v Praze tak ostře kontrastuje s polskou Varšavou, kam od počátku letošního roku zamířilo pro kapitál už 21 firem, které celkem získaly více než miliardu eur.

„Menší firmy volí spíše varšavský parket, kde je zavedený trh pro malé emise a celkový investiční apetit je u Poláků větší než u nás,“ uvádí Marek Richter z PwC Audit. Pražská soupiska se sice letos rozrostla o akcie společností Borealis Exploration Limited a Stock Spirits, v obou případech však domácí investoři jen dostali možnost obchodovat s již vydanými akciemi obou firem.

„Praha se stále potýká se základním problémem. Není schopna přilákat nové společnosti, které by emitovaly akcie,“ uvádí Jan Schönbauer z ČP Invest. Podle burzy za to může nepříznivá ekonomická situace, ale i líné investiční banky.

IPO aktivita je přímo úměrná stavu a nastavení ekonomiky a rovněž záleží na aktivitě investičních bank a jejich schopnosti přesvědčit své klienty, že získání kapitálu prostřednictvím kapitálového trhu je zajímavou alternativou financování,“ uvádí Jan Kolařík z Burzy cenných papírů Praha.

Praha půjde podle odborníků i v příštím roce svou cestou. „Je málo pravděpodobné, že bychom se dočkali velké společnosti nebo alespoň duálního listingu, který by měl pro obchodování a likviditu na pražské burze podstatnější význam,“ uvádí Petr Hlinomaz z BH Securities. Domácímu trhu však může hrát do karet penzijní reforma v Polsku. „Změna legislativy penzijních fondů v Polsku může negativně ovlivnit i náladu na trhu s menšími emisemi NewConnect,“ dodává Richter.

Na pražskou burzu by přesto mohl brzy přibýt další hráč. Podle serveru motejlek.com úpis zvažuje společnost Pivovary Lobkowicz Group, majoritně vlastněná investory Martinem Burdou a Grzegorzem Hótou, která již záměr podle serveru oznámila BCPP. Velikost emise by mohla být zhruba miliarda korun. Lobkowická skupina, dříve K Brewery Group, zastřešuje sedm regionálních pivovarů v Protivíně, Jihlavě, Uherském Brodu, Hlinsku v Čechách, Klášteře,, Vysokém Chlumci a v Černé Hoře.

Celosvětově se počet i objem IPO zvýšil poprvé od roku 2010. Podle údajů EY Global letos oznámilo úpis akcií 864 firem, které dohromady získaly 163 miliard dolarů. Růst zájmu o kapitál svědčí o sázkách na růžovější zítřky. „Rok 2013 znamená konec dvouletého poklesu počtu IPO. Zlepšující se makroekonomická situace, uvolnění globálních měnových podmínek, snížení politické nejistoty, stejně jako rostoucí důvěra investorů na klíčových trzích způsobily, že objem emisí letos předčil očekávání,“ uvádí Maria Pinelli z EY Global.