Fondy s gustem nakupují drahé akcie, financují je prodejem bondů

Burza

Burza Zdroj: ctk

Globální fondy dále nakupují akcie, přestože většina z nich je považuje za předražené. Jen za poslední měsíc zvýšili fondoví manažeři váhu akcií ve svých portfoliích v průměru ze 49 na 52 procent.

Jako drahé přitom akcie vnímá nejvíce finančníků od roku 2002. Nákupy na parketu fondy povětšinou financují prodejem dluhopisů, jejichž váha v portfoliích klesá. Vyplývá to z průzkumu Bank of America Merrill Lynch (BoA/ML) mezi 222 fondovými manažery spravujícími prostředky za bezmála 600 miliard dolarů.

„Investoři zůstávají pragmatickými optimisty. Nakupují akcie, ale stále udržují velkou část majetku v hotovosti,“ uvádí analytik banky Michael Hartnett. V penězích tak fondy aktuálně drží v průměru 4,6 procenta aktiv. Preferencí akcií trpí především bondy. Angažovanost fondů v dluhopisech klesla na minimum od dubna roku 2006.

Nejvíce preferovaným regionem zůstává pro manažery Evropa. „Podíl investorů, kteří hodlají držet evropské akcie v příštích dvanácti měsících, dosáhl historického maxima,“ uvádí Hartnett.

Slábnoucí nadšení pro starý kontinent

Spolu se stále dražšími akciemi však nadšení pro starý kontinent slábne. Oprávněnost současného ocenění akcií budou muset prokázat výsledky zdejších firem. Bezmála dvacetiprocentní růst evropských akcií v pouhých pěti měsících při vědomí ekonomické kondice kontinentu však budí rozpaky.

„Důvěra v růst eurozóny je opatrnější. Ačkoli 59 procent fondových manažerů věří, že zisky evropských společností v příštím roce porostou, jen menšina z nich sází na to, že růst bude dvouciferný,“ uvádí John Bilton z BoA/ML. Na straně optimistů zůstává Nomura. „Rozvinutá Evropa stojí na prahu ziskového zlomu. Očekáváme, že výdělky evropských firem v příštím roce vzrostou o 14 procent,“ věří Bob Janjuah z Nomury.

Rusko na scéně

Fondy přesto začínají hledat příležitosti i jinde, mimo jiné i na dlouhou dobu opomíjených rozvíjejících se trzích. „Poprvé po šesti měsících fondy v průměru nadvážily akcie emerging markets,“ uvádí průzkum. Nejčastěji hledaly fondy v uplynulém půlroce investiční příležitosti v Rusku.

Zásadním hybným momentem pro trhy zůstává očekávané utahování měnové politiky Fedu. V tomto ohledu fondoví manažeři obavami z brzké akce centrálních bankéřů netrpí. Přibližně polovina z nich neočekává omezení nákupu dluhopisů Fedem dříve než v březnu příštího roku.