IEA: Levná ropa těžbu v USA nezastaví, ruská produkce naopak klesne

Prognóza IEA je v rozporu s předpoklady, že pokles cen povede k dramatickému zpomalení růstu těžby z břidlicových ložisek v USA (na snímku).

Prognóza IEA je v rozporu s předpoklady, že pokles cen povede k dramatickému zpomalení růstu těžby z břidlicových ložisek v USA (na snímku). Zdroj: Joshua Doubek (Own work) via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Hlavním zdrojem růstu světové produkce ropy zůstanou do konce tohoto desetiletí Spojené státy, a to navzdory propadu cen této strategicky důležité suroviny. Ve svém střednědobém výhledu trhu s ropou to předpověděla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Její prognóza je v rozporu s předpoklady, že pokles cen povede k dramatickému zpomalení růstu těžby z břidlicových ložisek v USA.

IEA nicméně upozornila, že kombinace nízkých cen, západních sankcí a výkyvů devizových kurzů bude tlačit dolů produkci ropy v Rusku. Podíl Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na světových dodávkách se podle IEA sice mírně zvýší, nevyšplhá se však zpět na úrovně z období před rozmachem těžby z břidlicových hornin v USA. Dodávky ropy na trh jsou i nadále vysoké, což vede k růstu zásob a udržuje ceny suroviny na nízké úrovni

Za rozmachem produkce ropy ve Spojených státech stojí technologie zvaná hydraulické štěpení, jinak také frakování. Ta se používá k těžbě z břidlicových hornin, je však nákladnější než některé jiné těžební postupy. Růst těžby z břidličných formací v USA přitom citelně přispěl k výraznému zlevnění ropy na světových trzích.

Růst poptávky v příštím roce zrychlí

Cena americké lehké ropy WTI v lednu sestoupila pod 45 dolarů za barel, ačkoli ještě loni v létě dosahovala téměř 110 dolarů. V posledních týdnech nicméně zamířila vzhůru a nyní se nachází nad 50 dolary za barel. Podle IEA však bude toto oživení relativně omezené a ceny se stabilizují hluboko pod maximy z minulých let.

IEA potvrdila, že v letošním roce počítá s nárůstem celosvětové poptávky po ropě o 910 tisíc barelů denně na téměř 93,4 milionu barelů denně. Tempo růstu by tak mělo zrychlit ve srovnání s loňským rokem. Zásoby ropy v členských zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) by se ale podle IEA mohly v první polovině letošního roku vyšplhat do blízkosti rekordních 2,83 miliardy barelů ze srpna 1998.

Vývoj ceny ropy WTI

IEA byla založena v 70. letech minulého století, aby bránila západní země dovážející ropu před kartelovou silou Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Agentura působí jako poradce v otázkách energetiky pro členské země OECD, mezi kterými je i Česká republika.