Indie zakázala vývoz bavlny, její ceny rostou

bavlna

bavlna Zdroj: profimedia.cz

Cena bavlny se šplhá vzhůru poté, co indická vláda zakázala vývoz této komodity již podruhé během dvou let. Pokračuje tak volatilní běh, který již stál nemalé peníze i ty nejlepší světové obchodníky s komoditami.

Indie, druhý největší světový producent bavlny, vydala zákaz vývozu s okamžitou účinností v noci z pondělí na úterý. Analytici se domnívají, že indická garnitura chtěla zákazem zajistit dostatečné dodávky této suroviny pro indické textilní podniky, které jsou v současné době pod tlakem kvůli rostoucím cenám vstupních surovin.

Poslední indický zákaz exportu z roku 2010 zapříčinil explozivní růst cen na rekordní hodnoty. Farmáři a následně zpracovatelé neplnili původní smlouvy nastavené na poloviční ceny bavlny než ty v době plnění. To zapříčinilo ztráty nebo – v lepším případě – mizerné obchodní výsledky globálních komoditních hráčů, včetně Glencore, Noble, Olam a Cargill. Glencore uvedl, že v loňském roce přišel na obchodování s bavlnou o více než 330 milionů dolarů, a to kvůli velmi vysoké cenové volatilitě.

Rozhodnutí Indie zatrhnout odliv bavlny ze země přišlo v době, kdy Čína – největší světový konzument bavlny – agresivně nakupovala bavlnu do vládních rezerv. Peking se tak snaží podpořit domácí farmáře a připravit si dostatečný polštář pro výkyvy cen. Podle odhadů amerického ministerstva zemědělství nakoupila Čína za přibližně půl roku do konce ledna pět milionů žoků (jeden žok je 170 kilogramů) ze zahraničí do svých vládních rezerv. Společně s domácími nákupy skončilo celkem 15 procent celosvětové úrody v čínských vládních rezervách. Do Číny také putuje 80 procent indického vývozu bavlny.

Americké futures kontrakty na dodávky bavlny rostly po zákazu o maximální denní povolený limit – čtyři centy – na 92,23 centu za libru. Čínské futures kontrakty včera rostly o další více než jedno procento.