Investice do méně rizikových dluhopisů se nevyplácí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Německo tento týden neupsalo celý zamýšlený objem emise vládních dluhopisů. Za malým zájmem investorů stojí rekordně nízké výnosy bondů, které zaostávají za inflací. Německá vláda středeční emisi umístila za průměrný úrok 1,77 procenta, benchmark všech desetiletých německých dluhopisů spadl dokonce na 1,63 procenta. Německo chtělo prodat dluhopisy až za pět miliard eur, povedlo se mu však umístit obligace jen za 4,1 miliardy eur.

Za nízkým zájmem stojí paradoxně status německých dluhopisů jako bezpečného přístavu. Investorům se v období zrychlující inflace desetileté papíry nesoucí 1,63 procenta prostě nevyplatí. V únoru činila meziroční inflace v EU tři procenta, březnový odhad pro eurozónu je zatím 2,6 procenta.

„Dostáváme se do komplikovaného období nízkých sazeb a rostoucí inflace, investoři se nespokojí s výnosem hluboko pod mírou inflace,“ uvedl Peter Schaffrik ze společnosti RBS Capital. Schaffrik si však nemyslí, že by neúspěch aukce německých dluhopisů měl zásadnější dopad na evropský dluhopisový trh.

Podobný problém dostihl i Českou republiku. Výnosy českých dluhopisů patří dlouhodobě k těm nižším. Inflace se v tuzemsku v březnu meziročně zvýšila na 3,8 procenta. Tento týden se ministerstvu financí nepodařilo upsat zamýšlených osm miliard v dluhopisech splatných v roce 2017. Poptávka sice dosáhla 16,75 miliardy korun, ale s nabízeným kuponem 2,34 procenta se podařilo umístit bondy za 6,56 miliardy korun.

Americké desetileté dluhopisy se nyní obchodují s výnosem okolo dvou procent, inflace ve Spojených státech se přitom blíží 2,9 procenta. Opačný problém mají periferní státy eurozóny, kde klesající poptávka zpomaluje růst cen, výnosy státních dluhopisů však zůstávají vysoké. Evropská komise letos Řecku předpovídá půlprocentní deflaci.