Investiční newsletter: Potíže v říši myšáka Mickeyho. Investor kritizuje vedení firmy Disney

Ostřílený manažer Bob Iger se na podzim vrátil do čela Walt Disney.

Ostřílený manažer Bob Iger se na podzim vrátil do čela Walt Disney. Zdroj: Profimedia

Americký aktivistický investor Nelson Peltz, který řídí investiční fond Trian Fund Management, se chystá na souboj s vedením zábavní a mediální skupiny Disney. Poté co na podzim využil propadu kurzu a nakoupil její akcie za stovky milionů dolarů, žádá pro sebe místo ve správní radě Disney. Chce tak prosadit změny, které by podle něj měly zlepšit fungování a hospodaření společnosti.

Akcie firmy se za poslední rok propadly o 35 procent, výrazně více než například index S&P 500. Od rekordu v březnu 2021 se jejich hodnota snížila dokonce o polovinu. Okolo stávající stodolarové úrovně se přitom obchodovaly již před osmi lety.

Peltz v minulém týdnu zveřejnil na speciálně vytvořeném webu prezentaci Restore the Magic. Disney se podle ní nachází v krizi, kterou v posledních letech způsobily problémové kroky vedení firmy. Peltz kritizuje management mimo jiné za špatnou alokaci kapitálu – společnost podle něj přeplatila v roce 2018 koupi aktiv mediální společnosti 21st Century Fox. 

Odběr investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, si můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Vyšší zadlužení později v kombinaci s poklesem zisků a horším cash flow vedlo k pozastavení výplaty dividend v období pandemie. Do té doby firma vyplácela dividendu nepřetržitě 57 let.

Peltz rovněž kritizuje vedení firmy za špatnou strategii v oblasti streamingu. Nezamlouvá se mu ztrátové hospodaření této divize, přestože Disney má k dispozici kvalitnější obsah než konkurenční internetová televize Netflix. Rozvoj streamingu tak společnost dotuje ze zisků prosperujících zábavních parků.  

Firmě navíc podle Peltze celkově chybí disciplína týkající se nákladů, nezamlouvá se mu ani štědré odměňování nejvyšších manažerů. Osmdesátiletý Peltz spatřuje problém také v tom, že ve správní radě Disney stále zasedají lidé přímo odpovědní za špatná rozhodnutí. 

V neposlední řadě upozorňuje na nevyřešenou otázku nástupnictví současného 71letého generálního ředitele Roberta Igera. Ten se do čela firmy dočasně vrátil na podzim poté, co správní rada odvolala Roberta Chapeka. Iger už předtím řídil firmu v letech 2005 až 2020.

Současné vedení Disney sice s aktivistickým investorem komunikuje, ve správní radě jej však nechce. Mimo jiné proto že mu scházejí zkušenosti z mediálního a zábavního byznysu. Nejspíš se tak schyluje k bitvě, ve které se Peltz bude za pomoci nákladné kampaně snažit přesvědčit ostatní akcionáře, aby jej do správní rady zvolili.

Peltz přitom není jediným aktivistickým akcionářem Disney, ve firmě se též angažuje Daniel Loeb z fondu Third Point. Loni v létě navrhl oddělit od společnosti aktiva kabelových sportovních kanálů ESPN s cílem snížit zadlužení. Obdobně jako Peltz také poukazoval na vysoké náklady společnosti. Následně ale po diskuzích se správní radou od svého požadavku na odprodej ESPN upustil.  

Za pozornost stojí shrnující pohled britského portfolio manažera Jamese Bullocka, jehož fond Lindsell Train Global Equity je na rozdíl od Peltze v Disney dlouhodobým akcionářem. „Přes krátkodobé pozdvižení zůstáváme optimističtí. Firmu Disney považujeme za vlastníka globálně významného a unikátního zábavního obsahu. Doufáme, že ať už budou strategické kroky jakékoli, uskuteční se rychle, aniž poškodí výjimečné postavení společnosti,“ napsal v prosincovém komentáři pro investory fondu.