Investiční newsletter: Strach na burzách přeje těm odvážným

Sídlo Credit Suisse v Curychu

Sídlo Credit Suisse v Curychu Zdroj: Reuters

Na minulý týden řada investorů, portfolio manažerů či investičních stratégů hned tak nezapomene. Zapotili se zejména akcionáři bank – celková tržní hodnota finančních domů v Evropě, USA a v Japonsku spadla během předchozích pěti obchodních dní o přibližně 460 miliard dolarů, v přepočtu zhruba o 10,3 bilionu korun.

Index amerických bank KBW Nasdaq Bank už tento měsíc (k závěru minulého týdne) odepsal 18 procent, zatímco evropský Stoxx 600 Banks ztratil 15 procent. Vítězem minulého týdne byl naopak bitcoin.

V případě bank se jednalo o největší propad cen akcií od března 2020, kdy trhy otřásl příchod pandemie. Tentokrát byl spouštěčem bankrot méně známé, ale přesto poměrně významné Sillicon Valley Bank v závěru předminulého týdne. Banka doplatila na vysoké ztráty způsobené poklesem cen dluhopisů, které měla v portfoliu, špatné řízení rizik a náhlý rychlý odliv vkladů klientů.

K odběru investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, se můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Navíc zkrachovaly i menší banky Silvergate a Signature. Do toho se v dalších dnech přidaly obavy o osud kalifornské First Republic Bank a švýcarské Credit Suisse. Ta se poslední roky potácí v problémech, takže ji už trhy leckdy považují za „slabý kus“. Tentokrát se navíc investoři obávali, že se potíže ještě prohloubí.

Pokles ceny akcií Credit Suisse nezastavila ani čtvrteční pomoc centrální banky Swiss National Bank, která přislíbila úvěrovou linku v objemu 50 miliard franků, zhruba 1,2 bilionu korun. Na konci týdne činil kurz akcií Credit Suisse, která byla založena před 167 lety, pouhých 1,86 franku. Byl tedy poblíž rekordně nízkých úrovní z předchozích dní. Za posledních dvanáct měsíců odepsaly cenné papíry druhé největší švýcarské banky (po UBS) přibližně 75 procent.

POROVNÁNÍ VÝVOJE CENY AKCIÍ CREDIT SUISSE A UBS V POSLEDNÍCH PĚTI LETECH (k závěru minulého týdne)

Pramen Google Finance

Cena akcií konkurenční UBS se přitom za stejné období takřka nezměnila, i když ani jim se tento měsíc v důsledku paniky na trzích nevyhnul propad. O víkendu se objevily zprávy, že probíhají intenzivní jednání o možném převzetí Credit Suisse, kterou by za podpory švýcarské vlády získala právě UBS. Nakonec byla dohoda skutečně uzavřena, ačkoli investory na finančních trzích příliš neuklidnila. Na úvod tohoto týdne ceny akcií bank a také pojišťoven opět padaly.

Cena bitcoinu vylétla o desítky procent

Turbulence ve světě tradičních financí naopak nahrály bitcoinu. Jeho cena vylétla v průběhu minulého týdne o více než 30 procent nad 28 tisíc dolarů, nejvýše od loňského června. Část investorů nejspíš považuje bitcoin za pojistku proti problémům tradičního bankovního systému. Roli v růstu jeho ceny mohou hrát také očekávání, že klíčové centrální banky a hlavně Fed opustí kvůli potížím bank politiku zvyšování úrokových sazeb. Jejich případný pokles by pak mohl nahrát cenám spekulativních aktiv včetně kryptoměn.

Problémy bank se však přesto světa virtuálních měn dotkly. V Sillicon Valley Bank měla peníze, konkrétně 3,3 miliardy dolarů, společnost Circle. Ta provozuje populární stablecoin USDC (kryptoměna vytvořená tak, aby se minimalizovalo kolísání ceny například vůči dolaru, proto je krytá aktivy – pozn. red.).

Hodnota USDC je navázána na dolar v poměru 1:1, dočasně však klesla jen na 88 centů. Právě USDC je důležitou součástí ekosystému světa kryptoměn a kryptoměnových burz. Posléze se kurz vrátil na paritu díky oznámení Fedu, že k vkladům v SVB budou mít klienti přístup i nad garantovaný limit 250 tisíc dolarů. 

Co si z toho vzít jako investor

Propady akcií bank mohou být pro odvážné příležitostí k nákupu ve slevě. Trable Sillicon Valley Bank či Credit Suisse totiž s sebou stáhly dolů i kurzy cenných papírů řady zdravých bankovních domů. Pokles se nevyhnul například akciím Komerční banky – v závěru týdne se obchodovaly okolo 690 korun, o zhruba 60 korun níže než na začátku března. Při navržené 60korunové dividendě dělá hrubý dividendový výnos slušných 8,7 procenta.

Jak říká Warren Buffett, nejlepší čas na nákupy je v momentech, kdy na burzách vládne strach. Situaci sice může zklidnit dohoda mezi UBS a Credit Suisse, na druhé straně nelze vyloučit, že obavy investorů například z toho, která další banka se ukáže jako problémová, mohou ještě nějakou dobu na ceny bankovních akcií negativně doléhat.