Investoři hledají nové terče. Bude koruna druhým švýcarským frankem?

Koruna

Koruna

Pokud se dluhová krize v eurozóně zhorší, má česká koruna všechny předpoklady k tomu, aby se stala druhým švýcarským frankem. Tedy měnou, kterou investoři vyhledávají v dobách zvýšené nejistoty a uchylují se k ní jako do bezpečného přístavu. Tvrdí to alespoň společnost Record Plc, na kterou se na svém webu odvolává agentura Bloomberg. Pro českou ekonomiku, jejíž růst táhne export, by posilování koruny znamenalo velké problémy.

„Růst švýcarského franku už se vyčerpal, proto hledáme další alternativy,“ řekl hlavní investiční manažer Bob Noyen. Record Plc má sídlo v Londýně a spravuje aktiva klientů za zhruba 31,4 miliardy dolarů (asi 534 miliard korun). Švýcarský frank vytrvale zpevňoval několik týdnů, v dalším růstu mu zabránila intervence tamních úřadů.

„Trh bude neustále vyhledávat další možnosti. Potenciál z této situace profitovat může mít česká koruna i další tvrdší měny ve střední a východní Evropě,“ dodal Noyen.

Nadhodnocená měna tvrdě dopadá hlavně na exportéry

Nadhodnocená měna ale působí ekonomice velké problémy. Silný frank ve Švýcarsku podkopává tamní vývozce, neboť cena jejich zboží v zahraničí se při zpětném přepočtu na franky snižuje. Negativní vliv kurzu franku hlásí už i nadnárodní švýcarské firmy jako farmaceutický koncern Roche nebo výrobce hodinek Swatch Group.

Negativní dopad na ekonomiku mohou mít i vládní opatření proti nadhodnocené měně. Švýcarská centrální banka v rámci opatření proti sílícímu franku snížila základní úrok téměř na nulu. Kvůli nízkým úrokovým sazbám ale hrozí mimo jiné třeba přehřátí trhu nemovitostí.

Švýcarský frank od svého letošního minima, na němž byl v dubnu, zpevnil vůči euru o více než 23 procent.

Vývoj kurzu franku k euru v posledním roce:

CHF/EURCHF/EUR

Společnost Record Plc v červnu založila fond, jehož cílem je profitovat ze změn na trhu v důsledku dalšího zhoršení dluhové krize v Evropě. Podnik také doporučuje využít úrokových derivátů, které by mohly přinést zisk v případě, že Evropská centrální banka (ECB) bude muset sáhnout k takzvanému kvantitativnímu uvolňování měnové politiky. K tomu už se kvůli ekonomickým potížím dříve uchýlila také americká centrální banka (Fed).

„Když je klid, nakupujeme levné pojištění na dobu, kdy se vrátí strach,“ řekl šéf Recordu James Wood-Collins. „Ten tlak se možná nevyřeší ještě rok nebo dva,“ dodal. Koruna od začátku roku vůči euru zpevnila zhruba o 2,4 procenta. Česká národní banka už více než rok drží základní úrok na historickém minimu 0,75 procenta a zatím nemá v úmyslu jej měnit.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service začátkem srpna potvrdila hlavní rating České republiky na stupni A1, což je pátý nejvyšší rating na stupnici agentury. Výhled ratingu je stabilní, což znamená, že agentura jej nehodlá v nejbližší době změnit. Moody's uvedla, že Česká republika má silnou úvěrovou pozici a díky relativně nízkému zadlužení by měla být chráněna před dopady krize v eurozóně.

Právě dluhová krize v eurozóně spolu se zpomalením tempa růstu globální ekonomiky by podle italské banky UniCredit mohly způsobit, že investoři se začnou poohlížet po českých státních dluhopisech. Česká republika je podle banky v rámci střední a východní Evropy bezpečným přístavem především proto, že má nízké úrokové sazby a stabilní měnu.

Česká národní banka podle prognózy zveřejněné na začátku srpna očekává letos kurz koruny na 24,10 Kč/EUR. Příští rok podle centrální banky měna posílí na 23,10 Kč/EUR a v roce 2013 na 22,50 koruny za euro. Koruna se vůči evropské měně nyní obchoduje kolem 24,45 Kč/EUR.