Investoři si díky českým akciím přijdou na 50 miliard, o desetinu víc než loni

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Pražská burza se otřepává z loňského dividendového zklamání. Firmy obchodované na pražském parketu by letos měly vyplatit akcionářům bezmála 48,5 miliardy korun, tedy zhruba o desetinu více než během uplynulého roku.

S očekávaným dividendovým výnosem atakujícím šest procent jsou české akcie momentálně druhou nejatraktivnější volbou v Evropě a jednou z nejvýnosnějších destinací na dividendové mapě světa. Nad budoucností ale visí otazník, ziskům velkých výplatních tahounů totiž zvoní hrana.

Důvodem vysokého výnosu je spíše než bombastická ziskovost nedostatek příležitostí, jak peníze utratit. „V pražském indexu PX mají velký podíl zralé firmy, které nemají mnoho akvizičních ani investičních příležitostí, a proto vyplácejí štědré dividendy,“ vysvětluje analytik Komerční banky Josef Němý. Vysoké výplaty jsou tak důsledkem faktu, že pražský parket postrádá rychleji rostoucí firmy, především z technologického segmentu.

AkcieAkcie | Repro E15

České akcie předčí v disciplíně dividendového výnosu aktuálně pouze Rumunsko. Světový průměr Praha překračuje více než dvojnásobně, zhruba o polovinu štědřejší je pak domácí parket ve srovnání se sousedními trhy v Polsku a Maďarsku.
Relativně vysoké dividendy podporuje i prostředí extrémně levného úvěru. „Firmy tak snižují své kapitálové vybavení a vyplácejí dividendy téměř na úrovni celého čistého zisku,“ uvádí nezávislý akciový analytik Petr Hlinomaz.

Velká neznámá: ČEZ

Jedinou neznámou letošního pražského výplatního rébusu zatím zůstává ČEZ, expertní tipy nicméně míří k zachování loňských 40 korun na akcii. „ČEZ to mohou dovolit dlouhodobě zajištěné ceny elektřiny a klesající investiční výdaje,“ soudí analytik České spořitelny Petr Bártek. Akcie domácí energetiky by se tak s takřka desetiprocentním výnosem staly letošním šampionem pražského trhu.

Do budoucna ale má být Praha na dividendy více skoupá. „U většiny firem nemůžeme očekávat výraznější navyšování, výplatní podíl firem je jednak poměrně vysoký a v některých případech firmám klesá čistý zisk,“ uvádí portfolio manažer Consequ Vojtěch Železný. To je letos případ ČEZ i rakouské pojišťovny VIG.