Jihlavskou průmyslovou firmu Kosyka koupili čeští investoři. Zaplatili nižší stovky milionů

Výrobní hala společnosti Kosyka

Výrobní hala společnosti Kosyka Zdroj: Kosyka

Výrobní závod jihlavské společnosti Kosyka
2
Fotogalerie

Private equity fond Central Europe Industry Partners II pořídil do svého portfolia již druhou firmu, když koupil 90procentní podíl ve společnosti Kosyka. Jihlavská firma se věnuje průmyslové výrobě kabelových svazků a konektorů pro výrobce strojů, medicínských přístrojů a dodavatelů v oboru automotive v Německu, Švýcarsku i v České republice.

„Prostřednictvím investičních fondů pomáháme rozvíjet firmy ve střední Evropě. První kontakt se společností Kosyka jsme navázali zhruba před čtyřmi roky, z tohoto hlediska se jedná o jednu z našich dlouhodobě rozvíjených akvizičních příležitostí,“ uvedl Ondřej Benáček, řídící Partner CEIP.  A dodal, že velmi důležitou roli sehrály dobré vztahy s dosavadním majitelem firmy Martinem Saitlem. Ten v Kosyce zůstává na pozici jednatele.

Zbývajících deset procent koupil koinvestor, kterým je společnost Hoffman Invesments z Uherského Hradiště. Noví majitelé chtějí společnost Kosyka podpořit v dalším firemním růstu jak co do počtu odběratelů, tak prostřednictvím nových akvizic dalších výrobců kabelových svazků v České republice a na Slovensku.

Konkrétní cenu, kterou za podíl zaplatil, fond CEIP II neuvedl. „CEIP z definice nekomentuje cenu, ale vzhledem k finančním parametrům se jedná o nižší stovky milionů korun,“ řekl Benáček. 

Jihlavská firma Kosyka působí na trhu od roku 1995 a specializuje se na montáž konektorů a výrobu kabeláží pro spotřební elektroniku, automobily a další průmyslová odvětví. Jejími cílovými zákazníky jsou primárně výrobci průmyslových strojů, medicínských přístrojů a dodavatelé automotive nejen v České republice, ale také v Německu či ve Švýcarsku. V roce 2022 firma vykázala tržby ve výši 290 milionů. Novým generálním ředitelem společnosti se stal manažer Radovan Putna.

Pro fond Central Europe Industry Partners II, který se zaměřuje na nákupy podílů v menších a středních podnicích v Česku a na Slovensku, jde o druhou akvizici od jeho vzniku v závěru minulého roku. První investicí byl nákup 68,6procentního podílu ve firmě AMiT. Tento podnik se věnuje vývoji a výrobě elektroniky pro vlaky a tramvaje a také řídicím systémům a elektronice pro průmyslovou a dopravní automatizaci a pro automatizaci budov. Mezi významné zákazníky firmy AMit patří například společnosti Škoda Transportation, Stadler, ABB či Siemens.

Předchozí, tedy první fond, který má investiční společnosti Central Europe Industry Partners ve správě, existuje již zhruba šest let. Během své existence koupil podíly například ve výrobci svařovaných a nerezových konstrukcí ROKA Industry, poskytovateli měřicích a testovacích technologií ELCOM, výrobci leteckých technologií Jihlavan, servisní společnosti BMH, která využívá robotické technologie, výrobci tepelně tvarovaných plastových výrobků VYVA PLAST nebo ve zpracovateli drátů a plechů KBNK.

Ke konci roku 2022 měl tento první fond pod správou aktiva v objemu okolo 1,6 miliardy korun.

VIDEO: Co nás čeká v roce 2023? Levnější byty i propad koruny

Video placeholde
• Videohub