Jsou propady akcií signálem krize? Chování firem mluví proti

Propady burz po celém světě má na svědomí především nedostatečné řešení dluhové krize v Evropě. Eurozóna teď s napětím očekává další vývoj kolem italských a španělských dluhopisů.

Propady burz po celém světě má na svědomí především nedostatečné řešení dluhové krize v Evropě. Eurozóna teď s napětím očekává další vývoj kolem italských a španělských dluhopisů. Zdroj: CTK/AP

Výrazné propady cen akcií z letošního léta sice připomínají rok 2008, kdy akciové trhy klesaly kvůli finanční a hospodářské krizi. Letošní vývoj na burzách je ale z mnoha důvodů jiný a nemusí signalizovat dlouhé období poklesu. Mimo jiné o tom svědčí zájem, který mají o akcie ti nejvíce informovaní - sami šéfové firem. Akciové trhy pak také udržely minimálně většinu zisků, které nabraly od krizových let.

Akcie na světových trzích během léta utrpěly ztráty mnohdy o deset a více procent. Během propadu tak smazaly zisky, které nasbíraly od začátku roku, některé burzy jsou i na dvouletých minimech.

Prakticky všechny trhy si ale drží velkou část zisků, které nabraly od krizových let 2008 a 2009. Z významnějších burz je výjimkou pouze Tokio, neboť japonská ekonomika se dlouhodobě potýká s pomalým růstem, poklesem spotřebitelských cen a nyní i s dopady ničivého zemětřesení.

Že ale nemusí jít o signály přicházející krize, naznačuje mimo jiné chování managementu samotných firem. Podle zjištění Vickers Weekly Insider teď šéfové nakupují akcie vlastních firem v největších objemech od roku 1998. I když jejich nákupy nejsou zárukou, že růst na burzách bude pokračovat, v minulosti to tak většinou bylo.

„Akcie jsou teď levné, nic jiného v tom není,“ řekl americkému listu Cleveland Business zakladatel a prezident organizace Foundation Wealth Advisors Joe Arnold. Reagoval tak na dotaz, proč šéfové firem teď kupují akcie nejvíce za posledních 13 let. „Nenakupují jen tady v Clevelandu, ale po celých Spojených státech,“ dodal Arnold.

Ředitelé firem totiž mají ten nejlepší přehled o tom, jaká je skutečně v ekonomice poptávka. Každodenně totiž mají možnost sledovat bilanci svých firem, takže vědí, jak si jejich podnik stojí i jaký vývoj lze očekávat do budoucna.

„Když jsem viděl, jak trhy prudce oslabily, řekl jsem si, že je patrně čas k nákupu. Jsem dlouhodobý vlastník tohoto podniku,“ poznamenal šéf společnosti Western Reserve Partners Ralph Della Ratta. „Já si myslím, že ředitelé teď nakupují akcie svých firem proto, že těm firmám rozumí. I když je na trhu hodně negativity, s firmami samotnými to většinou nemá nic společného,“ dodal.

Vývoj hlavních akciových indexů v čase:

Index Země Hodnota indexu (19.8.2011) Změna proti 31.12.2010 Změna proti 31.12.2009 Změna proti 31.12.2008
MSCI-All Country Svět 290,42 -12,16 % -3,01 % +27,56 %
Nasdaq Composite USA 2341,84 -11,72 % +3,20 % +48,50 %
Hang Seng Čína/Hongkong 19.399,92 -15,78 % -11,30 % +34,84 %
FTSEurofirst 300 Evropa 1121,67 -18,89 % -13,00 % +9,35 %
Nikkei 225 Japonsko 8719,24 % -14,76 % -17,33 % -1,58 %
RTS Rusko 1575,33 -11,01 % +9,05 % +149,31 %
PX Česká republika 988,4 -19,30 % -11,54 % +15,17 %

Zdroj: Bloomberg, Yahoo! Finance

V roce 2008 investorům došly peníze, teď dělají vlny hedgeové fondy

Burzy začaly letos klesat už v červenci, kdy se nashromáždilo hned několik významných negativních faktorů. Delší dobu zde byly obavy z citelného zpomalení ekonomiky, a to hlavně kvůli přetrvávající dluhové krizi v eurozóně.

Později se dostavila statistická data, která potvrdila, že ekonomiky Spojených států a významných evropských zemí rostou mnohem pomaleji, než se čekalo. Záhy se přidala zpráva o historicky prvním snížení ratingu Spojených států, po níž se nervozita vystupňovala.

Zřejmě největší rozdíl mezi letošním propadem cen akcií a tím z roku 2008 je ale v tom, že před třemi lety byla nucena prodávat akcie značná část institucionálních i drobných investorů. Řada z nich totiž obchoduje na úvěr, k němuž po masivním propadu cen akcií nebyli schopni doplnit krytí.

Následný 'margin call', tedy požadavek makléře, aby investor poslal další peníze na krytí úvěru, rychle doznal globálních rozměrů. Nic takového se v letošním roce neděje. Letošní pád cen tak zřejmě vyvolaly hedgeové fondy, které kupují a prodávají velmi rychle a jejichž pokyny jsou schopny silně rozkolísat trh.

Firmy peníze mají, s akvizicemi ale vyčkávají

Za pozornost stojí také to, že jen americké firmy teď 'sedí' na zhruba třech bilionech dolarů (asi 50 bilionů korun), které mají na účtech a zatím nevědí, co s nimi. Je to asi o bilion víc než koncem loňského roku. Firmy peníze shromažďovaly v době krize, kdy měly špatný nebo téměř žádný přístup k úvěrům. Experti se většinou shodují, že až se objeví známky silnějšího růstu ekonomiky, podniky začnou nashromážděné peníze používat k akvizicím, rozšíření výroby a k najímání nových zaměstnanců.

Velkou neznámou teď ovšem je, jak moc zpomalí hlavní světové ekonomiky. Analytici většinou recesi nepředpokládají, výrazné ochlazení tempa růstu je ale patrné už teď. Vzhledem k tomu, že akciové trhy jsou pokládány za takzvaný předstihový indikátor, který signalizuje stav ekonomiky zhruba za půl roku, případný hospodářský útlum by mohl být jen krátký a omezit se na jedno čtvrtletí.