Kina AMC vydávají akcie a lákají na popcorn zdarma. Investory však varují před riziky

Řetězec kin AMC se snaží využít prudkého růstu ceny svých cenných papírů, avšak na druhé straně varuje před nákupem nové emise.

Řetězec kin AMC se snaží využít prudkého růstu ceny svých cenných papírů, avšak na druhé straně varuje před nákupem nové emise. Zdroj: Profimedia

Prodejna řetězce GameStop
Řetězec kin AMC se stal miláčkem retailových investorů.
Muž na procházce po newyorské Wall Street
4
Fotogalerie

Největší americký i světový řetězec kin AMC Entertainment se snaží využít prudkého růstu ceny svých cenných papírů. Investorům proto nabízí až 11,5 milionu nových akcií. Prodej by podle aktuálního kurzu mohl vynést okolo půl miliardy dolarů. V emisních podmínkách však firma varuje potenciální kupce před značným rizikem: „Pokud nechcete riskovat, že proděláte všechny své peníze či jejich významnou část, naše akcie si nekupujte.“

Akcie AMC se staly v posledních dnech a týdnech terčem obrovského zájmu masy drobných investorů, kteří nákupy na burze více či méně koordinují diskuzemi na sociálních sítích, zejména na Redditu a Twitteru. Jen během středečního obchodování se kurz cenných papírů AMC za vysoce nadprůměrného objemu obchodů téměř zdvojnásobil až na 62 dolarů. Přitom ještě na začátku května se dala jedna akcie koupit za zhruba deset dolarů.

Ve čtvrtek krátce po zahájení denních obchodních hodin na newyorské burze cena akcií klesala o dvacet procent.

Od začátku roku se však kurz zvýšil o více než dva tisíce procent. Tržní hodnota firmy se tak vyšplhala až ke třiceti miliardám dolarů. Podle analytiků však hodnota podniku vůbec neodráží kvalitu hospodaření.

Již před příchodem pandemie se AMC, ale i další řetězce kin potýkaly s rostoucí konkurencí streamovacích služeb, jako jsou Netflix, Disney+ či Amazon Prime Video. A situaci nejspíše příliš nevylepší ani očekávaný návrat diváků do po ústupu pandemie.

„Z byznysového pohledu jde o upadající firmu,“ komentuje hospodaření AMC Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus, a připomíná, že již za rok 2019 firma vytvořila ztrátu okolo 120 milionů dolarů. Loni dosáhla ztráta kvůli pandemii a uzavření kin dokonce 4,6 miliardy dolarů.

Letos se již sice díky očkování vrací život do běžných kolejí, i přes otevírání kin ale analytici očekávají, že firma prodělá okolo 1,5 miliardy dolarů. V červených číslech má hospodaření zůstat i příští rok.

Že je kurz akcií odtržený od reality, tedy vývoje hospodaření firmy, potvrzuje i sám management AMC. „Věříme, že kolísání kurzu akcií a jeho současná úroveň odrážejí dynamiku obchodování na burze a nesouvisejí s vývojem našeho podnikání, makroekonomickou situací a ani se situací v odvětví. A netušíme, jak dlouho taková dynamika vydrží,“ uvedla firma v dokumentu pro americkou Komisi pro cenné papíry.

O odtržení kurzu akcií od kvality hospodaření AMC jsou přesvědčení také velcí investoři, kteří obchodují s dluhopisy. Obligace AMC splatné v roce 2025 se teď obchodují zhruba dvacet procent pod nominální cenou. Za držení těchto dluhopisů tak investoři požadují přibližně 12procentní výnos. To naznačuje, že považují cenné papíry AMC za vysoce rizikovou záležitost.

Společnost AMC se každopádně snaží využít aktuální situace a zajistit si věrnost akcionářů, kteří se rekrutují převážně z více než tří milionů drobných individuálních investorů. Připravila pro ně speciální věrnostní program, jehož podrobnosti firma zveřejnila ve středu. Součástí nabídky pro akcionáře jsou mimo jiné slevy na vstupném, pozvánky na exkluzivní filmová představení či popcorn zdarma.

Akciím AMC dalších firem, na které se na sociálních sítích sešikovaní drobní investoři a spekulanti zaměřují, se v přezdívá „meme stocks“. Na začátku roku byly v tomto ohledu nejoblíbenější akcie řetězce prodejen s videohrami GameStop. Během ledna jejich kurz vylétl z necelých 20 dolarů až na téměř 500 dolarů. Kromě GameStopu tehdy výrazně vzrostly také například kurzy akcií firem BlackBerry, Nokia či právě AMC Entertainment.

Následně však přišel prudký propad. Burzovní horečku tehdy „zchladily“ brokerské platformy, včetně v USA nejpopulárnějšího Robinhoodu, když drobným spekulantům dočasně omezily možnost nakupovat akcie GameStopu a dalších firem. Důvodem byly výrazně vyšší požadavky firem, které vypořádávají burzovní obchody, na kapitál, jenž u nich musejí mít obchodní platformy uloženy.

Například Robinhood následně vybral od akcionářů nový kapitál, a tak by se nyní situace s clearingovými firmami neměla opakovat. I tak ale experti očekávají, že i u akcií AMC nastane citelný propad kurzu. Spouštěčem by mohlo být vybírání zisků ze strany části burzovních hráčů. K poklesu mohou přispět svými prodeji také fondy spekulující na pokles ceny akcií. Čtvrteční vývoj ukazuje, že tato chvíle nastala.