Komoditní trhy zažily masivní odliv peněz, kvůli zlatu

Ilustrační foto (zlaté rezervy ČNB)

Ilustrační foto (zlaté rezervy ČNB) Zdroj: Euro Jan Rasch

Letošní rok si za rámeček rozhodně nedají komoditní fondy. Podle zprávy britské banky Barclays stáhli investoři od začátku roku do konce listopadu 36,3 miliardy dolarů. Fondy přišly, kombinací poklesu hodnoty komodit a odlivu prostředků investorů, o 88 miliard dolarů. Ceny komodit letos podle indexu S&P GSCI oslabily o 4,3 procenta.

Ceny komodit se letos propadly od niklu po kávu. Odliv kapitálu z komoditních fondů má na svědomí ale především pokles ceny zlata. „Drahým kovům se letos nedařilo – zlato v průběhu roku zatím odepsalo 27 procent a s největší pravděpodobností vykáže první ztrátový rok po dvanácti letech,“ říká Pavel Ryska, analytik J&T Banky.

„Jeho pokles přitom může souviset s akciemi. V USA a v západní Evropě se peníze přelévaly ze zlata často právě do akcií.“ Naopak v Asii poptávka po zlatu – kvůli klesající ceně – prudce rostla a je otázkou, kam se jeho cena vydá příští rok.

Ještě hůře než zlatu se vedclays lo kukuřici. Cena této plodiny letos spadla o 41 procent. Především vlivem rekordně vydařené úrody ve Spojených státech. „V letošním roce jsme zažili dlouho nevídané vytahování prostředků z komoditních fondů,“ uvedl pro Bloomberg Kevin Norrish, analytik Bara spoluautor studie. „Pokud to ale očistíme od zlata, je obrázek o poznání stabilnější a optimističtější.“

KomodityKomodity | E15

Na komoditách se totiž dalo i vydělat. Nejlepší komoditou letošního roku se stal zemní plyn, jehož cena posílila o více než 18 procent. Nová naleziště a technologie těžby srazily cenu plynu na polovinu ve srovnání s rokem 2008. Letos se ale pokles zastavil a ceny začaly intenzivně růst. Čerstvé údaje amerických regulátorů navíc ukazují, že hedgeové fondy zvyšují sázky na zemní plyn díky předpovědím počasí, které věští tuhou zimu.

Americká ropa WTI letos posílila o šest procent na 97,50 dolaru za barel. Pravděpodobně se ale nachází na rozcestí, protože roste produkce zemí, které nejsou členy skupiny OPEC. Především díky břidlicové těžbě ve Spojených státech. U lehké ropy WTI se do nového roku očekává spíše mírné oslabení. Severomořská ropa Brent, která letos posílila o čtyři procenta, pravděpodobně nadále zůstane nad sto dolary za barel.