Konec pohádky. Robinhood přichází o aktivní uživatele, krvavý propad akcií pokračuje 

Krvavý pád akcií platformy Robinhood pokračuje.

Krvavý pád akcií platformy Robinhood pokračuje. Zdroj: Reuters

Zakladatelé platformy Robinhood Vladimir Tenev a Baiju Bhatt při vstupu na burzu.
Robinhood
3
Fotogalerie

Vzestup drobných investorů a tradingové platformy Robinhood byl jeden z velkých byznysových příběhů loňského roku. V červenci společnost slavně vstoupila na burzu, od té doby se však potýká s celou řadou problémů. To vyústilo i v neuspokojivé kvartální výsledky, v jejichž reakci hodnota akcií Robinhoodu poklesla o dalších 15 procent. Celkově tradingová platforma ztratila za půl roku veřejného obchodování 75 procent tržní valuace. 

Krvavý počátek roku na akciových trzích zasáhl mnohé populární technologické tituly, jako jsou například Amazon, Microsoft nebo Apple. Ovšem mnohem krušnější dny zažívá tradingová platforma Robinhood, která od začátku roku ztratila přes 37 procent hodnoty. Pokračuje tak v poklesu, který započal nedlouho po vstupu na burzu.

Pád akcií

„Působení Robinhoodu na burze se dá přirovnat k volnému pádu, který zatím nevypadá, že by se měl zastavit,“ souhlasí analytička společnosti Cyrrus Anna Píchová. „Společnost negeneruje zisky, valuačně byla v době svého vstupu na burzu extrémně předražená. Kvůli tomu se o akcie firmy nezajímali institucionální investoři ani zkušenější investoři z řad retailu. To všechno se odrazilo na výkonnosti akcií na burze,“ vysvětluje. 

Výsledky za čtvrté čtvrtletí potvrdily problémy společnosti. Za celý rok americká společnosti sice téměř zdvojnásobila počet založených účtů, nicméně oproti předešlému období klesl počet aktivních uživatelů z 18,9 milionu na 17,3 milionu, původní odhady analytiků přitom očekávaly, že se naopak počet aktivních „traderů“ o dva miliony zvýší. „Robinhood těžil hlavně z velkého počtu klientů, kteří přes platformu obchodovali akcie a kryptoměny. Vítr z plachet drobným investorům však vzala jestřábí otočka centrálních bank na konci listopadu a výprodeje, které utahování měnových podmínek způsobilo,“ myslí si Píchová.

Za celý loňský rok Roninhood vykázal ztrátu 3,69 miliardy dolarů. V posledním čtvrtletí společnost utržila 363 milionů dolarů, což mírně překonalo očekávání analytiků, oproti stejnému období v předešlém roce šlo o 14procentní nárůst. Naopak pro probíhající kvartál společnost odhaduje výši tržeb pod 340 miliony dolarů, Wall Street ale očekává příjmy o sto milionu dolarů vyšší. 

Sázka na úspěch investiční platformy je založena na víře, že z drobných a mladých investorů, kteří Robinhood používají zejména kvůli nízkým poplatkům, se časem stanou mnohem movitější klienti. To se ovšem nemusí vyplnit.

„Důvodem, proč jsou banky a ostatní brokeři úspěšní, je, že poskytují reálnou hodnotu klientům a za to si účtují poplatky. V současné podobě je Robinhood spíše něco jako hra Candy Crush s tím rozdílem, že používání investiční platformy má finanční důsledky,“ píše v komentáři pro agenturu Bloomberg investiční stratég Jared Dillian. 

„Robinhood a jeho úspěch jsou spojeny hlavně s retailovými investory a s demokratizací obchodování. Ta zažila největší boom loni na jaře. V té době se dařilo také Robinhoodu, nicméně jejich byznys model nízkých poplatků za obchodování není dlouhodobě udržitelný,“ myslí si Píchová. 

Žaloby a spory

Platforma na trh přivedla miliony drobných investorů a byla spjata s mánií kolem tzv. meme stocks, tedy akcií, na něž se zaměřovali zejména investoři z diskuzního fóra Reddit. Nakonec se ale Robinhood obrátil proti nim a omezil obchodování s vybranými akciemi. Tento krok je dosud předmětem šetření regulátora a celé řady žalob. 

Na začátku roku přišel první verdikt Úřadu pro regulaci finančního průmyslu. Ten rozhodl o stížnosti 27letého řidiče Joseho Baptisty, který obvinil Robinhood z toho, že omezení obchodování s konkrétními akciovými tituly mu způsobilo ztrátu třiceti tisíc dolarů. Úřad rozhodl v jeho prospěch.  

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde

• Videohub

Rozhodnutí je první svého druhu a může ukázat postup dalším nespokojeným klientům. Pokud by se ozvaly tisíce drobných investorů, které rozhodnutí v loňském roce poškodilo, může to investiční platformě způsobit nemalé potíže.  „Otevírá to dveře pro další investory,“ okomentoval rozhodnutí právní zástupce Baptisty. Komise pro kontrolu cenných papírů totiž v minulosti podobné stížnosti zamítla, jelikož shledala, že škoda nebyla prokázána. 

Firmu Robinhood založili v roce 2013 spolubydlící ze Stanfordovy univerzity Vladimir Tenev a Baiju Bhatt. Firma uživatelům umožňuje obchodovat s akciemi, fondy ETF, opcemi a s kryptoměnami. Její popularita prudce vzrostla v době pandemie, kdy se mladí lidé zavření doma rozhodli trávit čas u její obchodní aplikace a snažit se vydělat peníze.