Křetínského impérium EPH si jde na český trh až pro tři miliardy

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

EPH Financing, dcera holdingu ovládaného finanční skupinou J&T a podnikatelem Danielem Křetínským, vydává další emisi dluhopisů, tentokrát v českých korunách. Bondy se splatností tří let v objemu dvou miliard korun začne manažer emise, J&T Banka, prodávat už zítra.

Celkový objem bondů může v případě většího zájmu investorů ještě o polovinu vzrůst. Nominální hodnota jednoho dluhopisu je tisíc korun a EPH investorům nabízí roční úrok 4,2 procenta.

„Emise nám umožní optimalizaci stávajícího zadlužení skupiny,“ řekl Pavel Horský, finanční ředitel a člen představenstva EPH. Podle něj firma patří k předním středoevropským energetickým skupinám a je jedním z nejdůležitějších strategických investorů v daném odvětví v regionu.

„Emisi teprve začneme nabízet, konkrétní investoři zatím nejsou známí,“ upřesnil mluvčí EPH Daniel Častvaj. EPH zároveň dluhopisy splatné na konci září roku 2018 uvede v nejbližších dnech i na pražskou burzu. Obligace jsou vydávány prostřednictvím české dceřiné společnosti EPH Financing CZ, za jejíž závazky mateřský holding poskytuje stoprocentní garanci.

Holding EPH vlastní či spoluvlastní například Plzeňskou energetiku, Pražskou teplárenskou, United Energy, Elektrárny Opatovice nebo polské doly Silesia. EPH také získal letos v lednu 49procentní podíl a manažerskou kontrolu ve Slovenském plynárenském priemyslu (SPP), který ovládá slovenské plynovody.