Krize tlačí na ceny energií

Jaderná energie, ilustrační foto

Jaderná energie, ilustrační foto

Zpomalování ekonomického růstu, krize v eurozóně a turecko-syrský konflikt ovlivňovaly v uplynulem týdnu dění na trzích s energiemi. Cena ropy Brent vzrostla během minulého týdne ze 114,87 na 115,21 dolaru za barel, což je nárůst o 0,3 procenta oproti předchozímu týdnu. Ve čtvrtek vzrostla o 2,4 procenta kvůli politické nejistotě a střetům kolem turecko-syrských hranic a údržbě v Severním moři.

Nicméně koncem týdne oslabila kvůli výhledu EIA upozorňující na zpomalování ekonomického růstu, zvyšování energetické efektivnosti a zvyšování produkce v Severní Americe a Iráku, což bylo hlavním důvodem pro pád cen ve střednědobém horizontu. Ve středu ropa Brent uzavřela na 113,22 dolaru za barel.

Ceny benzínuCeny benzínu | E15

Po ropě oslabil i plyn

Britský plyn dosáhl uprostřed týdne měsíčního maxima 64,70 pencí za termickou jednotku a to kvůli obavám o dodávku v souvislosti s problémy na hlavním ložisku, které zásobuje britsko-norské podmořské plynovody. Koncem týdne opět klesl pod 63 pencí/jednotku.

Obnovitelné zdroje zlevnily elektřinu

S pokračující evropskou dluhovou krizí se nadále snižuje ekonomický růst v EU a to se týká i německé elektřiny, která během týdne oslabila téměř o 1 €/MWh. Z maxima 48,10 €/MWh, kterého dosáhla 5. října, tak poklesla na pátečních 47,20 €/MWh. Oslabení pokračovalo i v pondělí, kdy bylo dosaženo 23-ti měsíčního minima 46,95 €/MWh. Ceny reagovaly na slabý makroekonomický výhled pro Německo, zvyšující se kapacitu obnovitelných zdrojů energie a oslabování ceny paliv.

Zelená cesta do pekla

Elektřinu zasáhnou i poslední data o produkci oceli v Německu, které ukazují téměř 2 % pokles oproti loňskému roku. S omezením produkcie poklesne i poptávka po elektřině a dotkne se to i trhů s emisními povolenkami, neboť ocelářský průmysl je jedním z hlavních odvětví v EU ETS (společný celoevropský systém obchodování s emisemi).

Emise přešlapují na místě

Emisní povolenky se pohybovaly minulý týden v širokém rozmezí 7,50 – 8,02 € a posílily o 0,25 %. Tento týden povolenky po otevření trhu oslabily na 7,62 €. Příčinou jsou nejasnosti ohledňě plánovaného stažení části povolenek z trhu, neboť přebytky povolenek činí EU ETS nemotivačním mechanismem pro investice do zelených technologií a pro redukci emisí CO2.

Autor je analytik společnosti Virtuse Energy