Krúpa se zatím spokojí se dvěma procenty NWR. Prodělal dvacet milionů

Pavol Krúpa

Pavol Krúpa Zdroj: rasch jan/euro

Finanční skupina Arca prozatím zastavila nákup akcií NWR. Na dvouprocentním podílu investor počítá ztráty. Záměrem však není vydělat na akciích.

Zhruba dvacetimilionová ztráta je prozatímním výsledkem investice slovenského miliardáře Pavola Krúpy v NWR. Majitel investiční skupiny Arca nakoupil během léta v těžařské firmě více než dvouprocentní podíl. Podle jeho slov to zatím stačí ke krokům, které finanční skupina hodlá v nejbližší době podniknout. Další akcie zatím Krúpa nenakupuje, už dříve ale finančník avizoval svůj cíl získat v NWR až pětiprocentní podíl.

„Naše investice není orientovaná na tržní hodnotu akcií. S aktuálním vývojem jsme počítali. Naše pozice směřuje k upozornění na pochybení při primárním úpisu akcií společnosti NWR na burzu v roce 2008. Shromažďujeme důkazy a připravujeme podklady pro případné žaloby a náhradu způsobené škody,“ uvedl Pavol Krúpa pro deník E15.

Arkou nakoupené akcie už přitom do prosince stačily ztratit více než polovinu hodnoty. „Po dalším vývoji našich kroků a situace v NWR zvážíme dokoupení akcií NWR,“ dodal Krúpa.

Vývoj akcií NWR

Arca počátkem prosince požádala o vysvětlení banku Morgan Stanley, která před sedmi lety spoluaranžovala primární nabídku akcií NWR, a také poradenskou firmu John T. Boyd, jež těžaři pomáhala ohodnotit stav zásob uhlí. Právě jejich objem před vstupem na burzu je hlavním terčem Krúpovy kritiky. Podle Arky mohly být zásoby uhlí takřka o polovinu nadhodnoceny, odhadovaná doba těžby tak NWR vycházela na 32 namísto 17 let.

Zda jsou finančníci z Arky nejen akcionáři, ale i věřiteli NWR, skupina nekomentovala. Těžařské bondy jsou přitom vedle akcií další investorskou bolístkou. Dominantní dluhopisová emise NWR o objemu 334 milionů eur vydaná v rámci restrukturalizace dluhu loni na podzim, stačila za uplynulý rok znehodnotit takřka o dvě třetiny, stokoruna dluhu NWR je tak na trhu nyní k mání zhruba za 37 korun.

Těžař prozatím neuspěl při vyjednávání s českou vládou, NWR údajně žádala zhruba třímiliardovou finanční injekci či snížení platů zaměstnanců OKD. Další jednání povede vláda s těžařem až na počátku příštího roku.