Kupujte akcie bank, čínských hi-tech korporací nebo platebních firem, radí analytici

Experti doporučují investice do platebních firem. Na snímku je displej zobrazující logo Paypal na burze NYSE.

Experti doporučují investice do platebních firem. Na snímku je displej zobrazující logo Paypal na burze NYSE. Zdroj: Reuters

Visa patří k akciím, které doporučují nakupovat burzovní experti.
2
Fotogalerie

Příznivý vývoj na světových burzách by mohl pokračovat i v dalších týdnech a měsících a přenést se do příštího roku. Domnívají se tak analytici, jež oslovil deník E15. Řada hlavních indexů, které měří ceny akcií, přitom už letos značně posílila a dosahuje rekordů. Jako atraktivní se expertům jeví například akcie čínských firem, tuzemských bank či cenné papíry platebních společností, jako jsou Visa či MasterCard. Někteří experti však varují před možnými riziky.

Například ukazatel MSCI All Country World, který měří ceny akcií na takřka všech globálních akciových trzích, si připsal jen od začátku ledna 17 procent. Ještě lépe se dařilo akciím v USA či v Evropě. Americký index S&P 500 letos posílil o více než čtvrtinu, evropský Stoxx 50 o zhruba 22 procent a pražský PX dokonce o 35 procent. Naopak se nedaří akciím v Číně kvůli regulatorním zásahům Pekingu.

„Vývoj akciových trhů v dalších měsících vidíme pozitivně. Růst cen akcií bude dál podporovaný růstem zisků firem a stále relativně nízkým výnosem státních dluhopisů,“ uvedl ředitel správy aktiv v Raiffeisenbank Michal Ondruška. Dočkat se tak podle jeho názoru můžeme nových rekordů. Nevyloučil však, že trhy budou čas od času rozkolísané.

Pozitivní trend očekává pro nejbližší měsíce také hlavní analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Investory podle něj uklidňuje přístup hlavních centrálních bank, tedy amerického Fedu a Evropské centrální banky, které nadále podporují ekonomiky uvolněnou měnovou politikou. 

Ozývají se však i varovné hlasy. „Globální akciové trhy jsou jako celek drahé,“ poznamenal investiční stratég společnosti Conseq Michal Stupavský. Ocenění firem, tedy násobky cen akcií v poměru k ziskům či tržbám, se podle něj pohybují na úrovních z vrcholu internetové horečky v roce 2000.

Problémem pro světové burzy a ekonomiky může být navíc vysoká inflace a slabý ekonomický růst. „Co se týče krátkodobého tržního výhledu na několik příštích měsíců, vůbec bych se nedivil, pokud by globální akciové trhy zaznamenaly korekci v řádu 15 až 20 procent,“ varoval Stupavský.

Například portfolio manažer Fio investiční společnosti Lukáš Brodníček pro tento případ doporučuje investorům držet část portfolia v hotovosti. Tu pak mohou využít k nákupům akcií, pokud by přece jen zlevnily.

I při stávajících rekordních úrovních burzovních indexů však Brodníček vidí na trhu zajímavé investiční příležitosti, například poskytovatele platebních služeb. „Byznys těchto firem je svou povahou odolný vůči vyšší inflaci,“ uvedl jeden z důvodů pro nákup. Z konkrétních titulů zmínil akcie MasterCard, Visa, PayPal a Global Payments. 

Atraktivní mohou být také akcie v Číně, například cenné papíry velkých technologických skupin Alibaba a Tencent. „Mají obrovský potenciál a pořídit je lze na rozdíl od řady amerických firem relativně levně,“ uvedl Vratislav Zámiš, analytik investiční platformy Portu. „Osobně si myslím, že je trh ve vztahu k čínským společnostem přehnaně negativní,“ dodal.

Možnosti pro zhodnocení peněz však není třeba hledat jen v zahraničí. Zajímavé jsou například tuzemské bankovní tituly. „Ty nyní těží mimo jiné i z rostoucích úrokových sazeb,“ řekl Michal Ondruška z Raiffeisenbank.