Slibný investiční hit. Výrobce čipů s továrnou u Česka vstoupil na burzu

Závod amerického výrobce čipů GlobalFoundries.

Závod amerického výrobce čipů GlobalFoundries. Zdroj: Profimedia

Investorům do akcií se rýsuje potenciální investiční hit. Minulý týden na burzu Nasdaq vstoupil americký výrobce čipů GlobalFoundries majoritně vlastněný fondem Mubadala Investment ze Spojených arabských emirátů. Veřejný úpis akcií se trefil do situace, kdy je po celém světě nedostatek čipů. I to zapříčinilo, že akcie GlobalFoundries během týdne vyrostly o téměř 29 procent.

Zájem investorů o GlobalFoundries kopíruje dobré burzovní výsledky dalších polovodičových společností. Tchajwanský kolos TSMC je největším zakázkovým výrobcem čipů na světě. Jeho akcie letos rostly o více než 30 procent a v posledních pěti letech přidaly necelých 300 procent. Hodnota firmy se dostala na 550 miliard dolarů. Nvidia letos vyrostla o 110 procent, za pět let pak o 1200 procent. Tržní kapitalizace činí 665 miliard dolarů. AMD si tento rok připsalo 65 procent a za pětileté období 1900 procent. ASML, nizozemský producent výrobních strojů na čipy, letos přidal 113 procent.

GlobalFoundries je čtvrtým největším zakázkovým výrobcem čipů na světě. Z ročního trhu o velikosti zhruba 86 miliard dolarů si ukusuje sedm procent. Mezi zákazníky má AMD, Qualcomm, MediaTek, NXP Semiconductors nebo řadu automobilek.

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

Čipově vyhladovělý automobilový sektor může představovat zajímavý prostor pro růst. GlobalFoundries nedisponuje nejmodernějšími výrobními procesy jako konkurenční TSMC nebo Samsung. Do automobilů se ale osazují jednodušší čipy a mikrokontroléry produkované pomocí starších postupů. Právě to je jedna z příčin krize - automobilky chtějí staré čipy, ale polovodičové firmy už stavějí jen nejmodernější výrobní procesy, aby uspokojily poptávku Applu, Nvidie a dalších velkých zákazníků.

GlobalFoundries chce investovat i do starší výroby a automobilové zákazníky nadále zásobovat. Jen letos se počítá s výdaji šest miliard dolarů. Výkonný ředitel společnosti Tom Caulfield během hovoru s analytiky a novináři uvedl, že GlobalFoundries má výrobní kapacity vyprodány do konce roku 2023. Už během příštího roku by měla začít nabíhat posílená výroba. „Poptávka po výrobě čipů bude překonávat nabídku dodavatelského řetězce zhruba dalších deset let,“ sdělil dále Caulfield.

Investice míří také do továrny, kterou GlobalFoundries provozuje v Drážďanech kousek od českých hranic. Další rozvoj současné výrobní plochy 364 tisíc metrů čtverečních spolkne 400 milionů dolarů. V Sasku funguje i relativně moderní výroba pomocí procesu postaveného na 12 nanometrech. GlobalFoundries celkově provozuje deset továren, kromě Drážďan také v Singapuru a USA.

Peníze získané na burze mají pomoci s nutnými investicemi. Mubadala upsala pouze menší část akcií a IPO vyneslo 2,6 miliardy dolarů. „Šlo o letos třetí největší listing na americké burze,“ uvádí společnost Patria. Nedostatek čipů a posílení kapacit mají GlobalFoundries dostat ze ztráty. Ta v první polovině letošního roku činila 301 milionů dolarů při tržbách kolem tří miliard dolarů. Předběžné výsledky za další období hovoří o meziročním růstu tržeb 55 procent. Zisk EBITDA by mohl růst o 80 procent.

Firma si prošla náročnou transformací. GlobalFoundries vznikla v roce 2009. Původně šlo o výrobní sekci americké společnosti AMD, která v posledních letech úspěšně soupeří s Intelem v oblasti procesorů do počítačů a serverů. AMD mělo s vlastní výrobou problémy, proto se rozhodlo jít cestou zakázkové výroby a produkci prodalo Mubadale. Ta GlobalFoundries spojila se singapurským podnikem Chartered Semiconductor. Nedávno se objevily spekulace, že o koupi GlobalFoundries má zájem Intel.