Lidé z Viktoriagruppe jsou nemocní, stavaři si nemohli prohlédnout vlečku

Sklad Viktoriagruppe v německém Kraillingu

Sklad Viktoriagruppe v německém Kraillingu Zdroj: CTK/dpa

Státní správa hmotných rezerv (SSHR) oslovila kvůli opravě vlečky ve skladu zkrachovalé firmy Viktoriagruppe v německém Kraillingu společnost Strabag. Její zaměstnanci ale zatím nemohli udělat prohlídku, protože lidé z Viktoriagruppe jsou nemocní. Rozbitá vlečka je jednou z hlavních komplikací převozu nafty do Česka. Insolvenční správce Viktoriagruppe převoz povolil minulý týden, stanovil však termín do 30. dubna, což je nereálné.

„Zahájili jsme jednání s firmou Strabag, která je certifikovanou firmou v Německu, aby nám provedla nějaký odhad ceny opravy. Problém je ale v nemožnosti učinit místní prohlídku,“ řekl šéf správy Pavel Švagr. Na svém Twitteru dnes Švagr uvedl, že v pátek měli stavební odborníci rozbitou vlečku obhlédnout.

Návštěva skladu se ale neuskuteční, zaměstnanci Viktoriagruppe jsou prý nemocní. Prohlídka by se mohla uskutečnit snad příští týden. Nevyloučil také, že správa kvůli opravě vlečky osloví kromě Strabagu další firmy.

Česká vláda se ve středu seznámila se dvěma zakázkami, které SSHR v souvislosti s převozem nafty vypsala. Správa kvůli krátkosti termínu od insolvenčního správce u obou zvolila takzvané jednací řízení bez uveřejnění, v němž lze oslovit jediného dodavatele. Zajištění převozu by za 60 milionů korun bez DPH měl zajistit státní distributor paliv Čepro.

Předpokládaná hodnota veřejné zakázky na opravu vlečky je 13,5 milionu korun bez DPH. Švagr ale upozornil, že tato cena je pouze odhadem. „Vychází z odhadu nákladů dříve předpokládaných insolvenčním správcem,“ uvedl. „Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby oprava vyšla levněji,“ dodal.

Nárok na skoro dvě miliardy

S insolvenčním správcem Viktoriagruppe Mirko Möllenem se Česko pře o vlastnictví nafty od vyhlášení insolvence firmy v prosinci 2014. Podle dřívějších informací je hodnota uložené nafty 1,2 miliardy korun. SSHR přihlásila pohledávky za dalších 300 milionů korun a dalších až 300 milionů podle zdroje ČTK při přihlašování pohledávek požadovaly české celní a daňové úřady. Češi si tak celkem nárokují až 1,8 miliardy korun.

Česko má nyní zásoby ropy a ropných produktů zhruba na 95 dnů, povinných je 90 dnů. Nafta, kterou má Česko uloženou v Německu, by pokryla zhruba dvoudenní národní spotřebu.