Moskva a Rijád dohodly regulaci ropného trhu. Ve hře je i omezení těžby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Rusko a Saúdská Arábie podepsaly dohodu o vzájemné spolupráci na ropném trhu. Obě země založí pracovní skupinu, která zhodnotí situaci na trhu a doporučí kroky na podporu jeho stability. Oznámili to ministři energetiky obou zemí Alexander Novak a Chálid Fálih na okraj summitu skupiny největších světových ekonomik G20.

Spolupráce s Rijádem bude zahrnovat cesty ke stabilizaci ropného trhu, včetně omezení těžby, řekl na tiskové konferenci v Chang-čou ministr Novak. Podle agentury Reuters dodal, že Rusko je připraveno se k takové dohodě připojit.

„Se saúdskoarabským ministrem energetiky jsme se dohodli na společných krocích směřujících ke stabilizaci situace na trhu s ropou. Za nejefektivnější nástroj považujeme zmrazení produkce, o konkrétních parametrech se nyní jedná,“ řekl Novak podle agentury Reuters.

Fálih dnes ale prohlásil, že zmrazení těžby ropy v současné době není nutné. „Zmrazení je jednou z preferovaných možností, v současnosti ale není nezbytné,“ řekl po podpisu dohody o spolupráci s Ruskem. „Situace na trhu se zlepšuje, což se odráží v cenách,“ dodal.

Rusko a Saúdská Arábie jsou největšími producenty ropy na světě. Ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) mají jednat o možnosti zmrazení těžby a dalších opatřeních na podporu trhu na neoficiální schůzce na energetické konferenci na konci září v Alžírsku. Saúdská Arábie kartel OPEC vede, Rusko jeho členem ale není.

Novak uvedl, že je mimo jiné zapotřebí vybrat měsíc, ke kterému by se případné zmrazení produkce vztahovalo. Dodal, že by to mohl být jeden z měsíců letošního prvního pololetí. Rusko je podle něj připraveno akceptovat jakýkoliv navržený měsíc.

Světové ceny ropy začátkem letošního roku vinou silného převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let sestoupily pod 30 dolarů za barel. V současnosti se cena severomořské ropy Brent pohybuje kolem 47 dolarů za barel, zatímco ještě v první polovině roku 2014 výrazně přesahovala hranici 100 dolarů za barel.

Ceny ropy Brent v posledním roceBrent Crude Oil Chart

Ruský prezident Vladimir Putin už v pátek agentuře Bloomberg řekl, že jeho země doufá v dohodu předních světových těžařů na zmrazení produkce ropy, která by podpořila ceny. Rusko potřebuje dodatečné příjmy do rozpočtu, protože ruské veřejné finance jsou nyní kvůli nižším cenám ropy pod značným tlakem. Prodej ropy a zemního plynu zajišťuje Rusku více než polovinu příjmů státního rozpočtu.