Na trhu s ropou tohle ještě nikdy nenastalo. Tři grafy, které podtrhují závažnost propadu cen

Historický vývoj cen ropy WTI

Historický vývoj cen ropy WTI Zdroj: E15

Cena americké lehké ropy zamířila do záporných hodnot. Podle analytiků jde o bezprecedentní situaci. Hloubka aktuálního propadu ještě vynikne ve srovnání s vývojem hodnoty suroviny po druhé světové válce.

Propad do záporných hodnot znamená, že prodávající v rámci kontraktu s květnovým dodáním nejenže za svou ropu nic nedostane, ale kupujícímu ještě musí za každý odebraný barel zaplatit. Trend se přitom hned tak otočit nemusí.

„Předpokládám, že v nejbližších několika týdnech zůstane ropný dále trh pod enormním tlakem. Ani rekordní dohoda aliance OPEC+ (Organizace zemí vyvážejících ropu a další přední světoví těžaři) na produkčních škrtech v rozsahu 9,7 milionu barelů denně totiž nebude s to vykompenzovat bezprecedentní výpadek ropné poptávky, který se odhaduje až na 30 milionů barelů denně,“ uvedl analytik ČSOB Dominik Rusinko. Graf níže ilustruje, jak se vždy v měsíci dubnu vyvíjela hodnota obchodované ropy od roku 1946.

Historický vývoj cen ropy WTIHistorický vývoj cen ropy WTI|E15

Situace je však dramatická i z pohledu toho, že výrazně dopadá na fungování ropného trhu klíčového producenta i spotřebitele suroviny – Spojených států.

USA totiž jako země, která sama spotřebovává nejvíce ropy na světě, na nízkých cenách ve výsledku obvykle ekonomicky vydělávají. Nyní ale hrozí, že problémy amerických těžařských firem, které už začaly krachovat, jen prohloubí celkové negativní dopady koronavirové krize. A nízká cena ropy za současné situace ekonomickou aktivitu příliš nepovzbuzuje, když je velká část hospodářství stejně mimo provoz. Postavení USA ilustrují následující grafiky.