Nákaza Deutsche Bank se šíří Evropou, banky zažily nejsilnější burzovní propad od brexitu

Deutsche Bank

Deutsche Bank

Deutsche Bank
Josef Ackermann, Deutsche Bank
Josef Ackermann, šéf Deutsche Bank
Deutsche Bank
Sídlo Deutsche Bank v německém Frankfurtu
7
Fotogalerie

Čtvrtinový propad hodnoty odpovídající pěti miliardám eur akcionářských ztrát. Taková je investorská bilance sázky na Deutsche Bank za dobu pouhých tří uplynulých zářijových týdnů. Krize jednoho z pilířů evropského finančního systému se mezitím rozšířila napříč kontinentem. Největší evropské banky tak zažily během září nejsilnější burzovní propad od brexitu. 

Pád Deutsche Bank odstartovala hrozba pokuty od amerického ministerstva spravedlnosti ve výši 14 miliard dolarů za hříchy německé banky z dob hypoteční krize. Sankce jen o miliardu eur nižší než je hodnota celé banky na trhu zároveň podkopala důvěru jejích klíčových partnerů. V pátek tak dalo podle bloombergu od banky ruce pryč hned několik hedgeových fondů, které z ústavu stáhly svou hotovost.

Osud peněžního domu a potažmo i stability kontinentálního finančnictví má v rukou Washington. „Dohoda banky s americkým ministerstvem spravedlnosti na pro trh akceptovatelné úrovni může situaci banky výrazně stabilizovat, naopak pokud by výsledná pokuta přesáhla, řekněme sedm miliard dolarů, banka by s velkou pravděpodobností musela vydat nový kapitál. Je otázkou, zda chce mít Amerika nálepku toho, kdo destabilizoval evropský bankovní sektor,“ soudí analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka.

Klíčová bude rovněž rychlost, s jakou k dohodě s americkou stranou dojde, tenze na trzích totiž sílí. „Rostoucí napětí je znát z kontraktů měřících riziko bankrotu jednotlivých institucí,“ říká analytik České spořitelny Jan Šumbera.

Podle něho je ale nálada trhu podstatně lepší než během června, kdy se investoři museli vypořádat s problémy bankovnictví v Itálii. Evropské banky zařazené do finančního indexu Euro stoxx však ze svých zářijových maxim přišly v průměru už o víc jak sedm procent. Hraje se totiž o čas.

„Nelze však očekávat, že by byla kauza uzavřena dostatečně brzy na to, aby bylo možné vyloučit to, že mezitím bankou neotřese ztráta důvěry klientů a investorů,“ upozorňuje Hatlapatka. Oproti pádu americké banky Lehman Brothers, který v roce 2008 odstartoval světovou finanční krizi, je prý současný evropský bankovní trh podstatně odolnější.

„Na trzích je přehršel likvidity. Banky jsou rovněž přirozeně nedůvěřivé, což omezuje jejich vzájemnou provázanost. Existuje také takzvaný rezoluční mechanismus, tedy standardizovaný proces řešení problémů bank,“ říká hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek.

Případná aktivace rezolučního mechanismu by nicméně podle něho mohla ohrozit velké hráče z řad bank i korporací, které mají u Deutsche Bank své účty.