Nakupovat, radili v listopadu experti na adresu českých akcií

Burza cenných papírů

Burza cenných papírů Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Zachovat, nebo dokonce posílit investice do domácích akcií, takové hlasy převládly během listopadu v řadách domácích a zahraničních analytiků. Každé druhé investiční doporučení pro pražské tituly mířilo nákupním směrem, naopak útěk od domácího parketu neradil z expertů ani jediný. Hlavním tématem podzimu byly i nadále akcie ČEZ. Podle reportů propadly energetické akcie v očekávání lacinějšího proudu až příliš hluboko, jejich cena prý už stojí burziánům za zvážení.

„Akcie ČEZ se podle našeho názoru v současnosti nacházejí na atraktivních cenových úrovních, vzhledem k naší cílové ceně nabízí více než dvacetiprocentní investiční potenciál,“ uvádí analytik Fio banky Jan Raška. ČEZ se podle něho obchoduje podstatně levněji než srovnatelné akcie z energetického sektoru. V takřka třetinový růst dokonce v ročním horizontu věří bankéři ze švýcarské Credit Suisse.

Vývoj akcií ČEZ za posledních 5 let:Graf 1. 12. 2015.Graf 1. 12. 2015. | vagaday@mf.cz

Jako perspektivně zajímavou investici vidí analytici i akcie pojišťovny VIG. V průměru může podle listopadových reportů posílit titul do roka a do dne o 13 procent, finanční domy přesto hromadné nákupy neradí, vhodnou taktikou prý bude setrvat v dosavadním objemu pozice.

Nákupní nálady naopak u odborníků vzbuzují akcie Komerční banky. „Komerční banku aktuálně hodnotíme jako jednu z našich nejvíce preferovaných sázek v bankovním sektoru zemí CE3. Banka oproti svým zejména polským konkurentům nese jen relativně nízké politické riziko, přičemž navíc nabízí velice atraktivní dividendový výnos,“ zdůrazňuje analytik společnosti Patria Václav Kmínek.

V šestiměsíčním horizontu věří ve dvanáctiprocentní růst akcie. Analytici J&T banky zase preferují akcie Pegasu Nonwovens. Výrobce netkaných textilií má prý před sebou solidní budoucnost, což se má odrazit i na burze, na sklonku příštího listopadu by se tak prý mohla u titulu objevit cenovka na prahu osmi stokorun, což implikuje takřka patnáctiprocentní růst ceny.