Nekalé praktiky a machinace. Firma Ginkgo čelí nařčení, že podvodně pomáhá svým akciím

Spoluzakladatel a šéf společnosti Ginkgo Bioworks Jason Kelly má zřejmě co vysvětlovat.

Spoluzakladatel a šéf společnosti Ginkgo Bioworks Jason Kelly má zřejmě co vysvětlovat. Zdroj: reuters

Společnost GinkGo Bioworks musí necelý měsíc po vstupu na burzu vyvracet vážná obvinění.
2
Fotogalerie

Kurzem akcií americké biotechnologické firmy Ginkgo Bioworks, která před necelým měsícem vstoupila na newyorskou burzu, hýbou obvinění z podvodu. Podle aktivistického fondu Scorpion Capital vedení společnosti ve spojení s některými akcionáři klamalo a klame investory o hospodaření firmy s cílem nafouknout cenu akcií. Firma, do níž v minulosti investovala i jedna česká family office (instituce zaměřená na proces správy rodinného majetku – pozn. red.), to popírá.

„Ginkgo Bioworks je kolosální podraz. Jde o frankensteinovskou směsici těch nejhorších podvodů za posledních dvacet let. Málokdy se vidí, aby podnik s tržní hodnotou 23 miliard dolarů vytvořil na americkém trhu okolo sebe schéma spřízněných firem, jako to udělala společnost Ginkgo. Je to jednoduše americká obdoba China Hustle,“ uvedl fond Scorpion Capital ve své 175stránkové prezentaci s odkazem na televizní dokument, který popsal podvody čínských společností zalistovaných na americkém akciovém trhu.

Fond ve svém vyšetřování dospěl k závěru, že většina příjmů společnosti Ginkgo je výsledkem účetních triků a sítě firem či spíše prázdných schránek propojených s Ginkgo přes různé osoby a stejné akcionáře. Navíc jde o příjmy, které jsou jen účetní, tedy na účty firmy Ginkgo nedorazily žádné peníze.

Fond Scorpion, který se specializuje na spekulace na pokles cen akcií problémových firem, svá obvinění postavil mimo jiné na konverzacích se současnými i bývalými zaměstnanci společnosti Ginkgo a spřízněných subjektů. Generální ředitel firmy Ginkgo Jason Kelly obvinění v prohlášení, které rozeslal médiím, popřel

Od minulé středy, kdy report Scorpionu vyšel, do závěru pondělního obchodování se kurz akcií firmy Ginkgo propadl zhruba o pětinu. Tržní hodnota tak klesla na 18,5 miliardy dolarů. Stále je však velmi vysoká, pokud vezmeme do úvahy, že tržby firmy dosáhly za účetní rok 2020 necelých 77 milionů dolarů. Ztráta byla 127 milionů dolarů. Letos by příjmy měly dosáhnout 175 milionů dolarů.

Mezi největší akcionáře Ginkgo patří hedgeový fond Viking Global Investors, family office Cascade Investment spoluzakladatele Microsoftu Billa Gatese a investiční firmy General Atlantic a Baillie Gifford. Mezi menší akcionáře  poslední čtyři roky patřila i společnost BT Ventures, za kterou stojí česká family office bpd partners (správce majetku miliardářů Vasila Bobely, Petra Pudila a Jana Dobrovského – pozn. red.) a rodina Brůžkových.

BT Ventures zatím svůj podíl neprodala, i když o tom podle dřívějších informací uvažuje. „Volatilita v ceně akcií je u podobných společností po vstupu na burzu běžná věc. Situaci samozřejmě pečlivě sledujeme a analyzujeme,“ uvedl na dotaz E15 jeden ze zakladatelů BT Ventures Pavel Brůžek.

„Jako menšinový akcionář, který vstoupil do Ginkgo Bioworks v kole nazývaném Series D, máme do hospodaření firmy vhled stejný, jako ostatní akcionáři, a naše možnosti ověřit si informace, které zmiňujete, jsou poměrně omezené. Přes všechny zmiňované informace stále považujeme Ginkgo Bioworks za akcie s valuací a zajímavým růstovým potenciálem,“ dodal Brůžek.

Video placeholde
Investice roku 2021: Komodity, akcie, kryptoměny i dluhopisy • Videohub

Společnost Ginkgo Bioworks byla založena v roce 2009 skupinou vědců z Massachusettského technologického institutu. Zabývá se výrobou geneticky upravovatelných organizmů, bakterií, které jsou dále využitelné pro průmyslové účely. V chemickém a farmaceutickém průmyslu slibuje například výrazné snížení nákladů a současně šetrnější postupy k životnímu prostředí.

K obviněním se vyjádřila i známá investiční firma Citron Research. Ta se ve svém komentáři za odhalení Scorpion Capital postavila. Citron rovněž označil dění okolo Ginkgo Bioworks za schéma, jež má za cíl vyhnat cenu akcií nahoru, z čehož by nejvíce těžili akcionáři, kteří cenné papíry koupili mnohem levněji v době, kdy ještě firma nebyla na burze.