Německý ústavní soud rozhodne o osudu eura

Německo může přijmout stálý záchranný fond eurozóny ESM a fiskální pakt Evropské unie. Rozhodl tak dnes Spolkový ústavní soud v Karlsruhe. (Foto Profimedia)

Německo může přijmout stálý záchranný fond eurozóny ESM a fiskální pakt Evropské unie. Rozhodl tak dnes Spolkový ústavní soud v Karlsruhe. (Foto Profimedia) Zdroj: profimedia.cz

Euroaréna přivítá další souboj mezi dvěma měnovými kohouty: Jens Weidmann z Bundesbanky se na půdě německého ústavního soudu utká s prvním mužem eurozóny, Mariem Draghim. V sázce není nic menšího než budoucnost společné měny a ekonomické vyhlídky eurozóny.

Předmětem zkoumání ústavních soudců je totiž zřejmě nejúčinnější nástroj ECB v boji proti evropské dluhové krizi: příslib neomezených intervencí evropské centrální banky ve prospěch dluhopisů postižených členských zemí (OMT).

Draghi program představil vloni a v duchu rčení o nažraném vlkovi a přeživší koze jej také použil. Aniž ECB koupila v rámci OMT jediný dluhopis, investoři na starý kontinent nezanevřeli. Bundesbanka vytýká ECB, že supluje fiskální reformy periferie, a obává se ztrát z těchto operací, jež by padly na napjatý německý rozpočet. Draghi kontruje podstatou svého mandátu – požadavkem na stabilitu společné měny.

Slyšení končí dnes, verdikt ale bude znám spíše v horizontu týdnů až měsíců. Pokud by německý ústavní soud rozhodl proti OMT, má eurozóna problém. „V případě zamítnutí očekávám negativní reakci akciových trhů, oslabení eura a prudký nárůst výnosů vládních dluhopisů Itálie a Španělska,“ uvedl Jiří Šimara z Cyrrusu. Pravděpodobnost takového scénáře je však nízká.

„Očekávám, že německý ústavní soud fungování OMT výrazně nezkomplikuje. Nejistota ohledně finálního verdiktu však může na trhy přinést nervozitu,“ dodává Jan Bureš z Era Poštovní spořitelny.