Nováčkům se v lednu na burze nedařilo. Firmy zrušily IPO za šest miliard

Obchodování s akciemi

Obchodování s akciemi Zdroj: Pexels

Začátek roku nepřinesl akciovým trhům žádné dobré zprávy. Nedařilo se nejen stávajícím akciovým titulům, ale ani nováčkům, kteří se v tomto období pokusili vstoupit na burzu. Celosvětově se novým firmám na burze povedlo prodat akcie v hodnotě 26,7 miliardy dolarů, což je v meziročním srovnání propad o 60 procent. IPO za více než šest miliard dolarů firmy raději stáhly, informuje Bloomberg.

Výhledy rostoucích úrokových sazeb v kombinaci se zpomalováním ekonomického růstu a zvyšováním geopolitického napětí přinesly jeden z nejhorších burzovních měsíců od začátku pandemie.

Nejtvrdší dopad měl tento souběh okolností na populární technologické a růstové akcie a na burzovní nováčky. „Leden byl opravdu tvrdým měsícem pro nové firmy, proto mnoho investorů ustoupilo od růstových akcí,“ shrnuje situaci Bernstorff pro Bloomberg. Odráží to i skokový nárůst indexu volatility trhů VIX, jemuž se také říká index strachu. V průběhu ledna vzrostl o 60 procent a pohybuje se na svém maximu nejméně za poslední půlrok.

Video placeholde

Jak bude vypadat investiční rok 2022? • Videohub

Až na dno

Nepříznivý měsíc donutil některé firmy odložit či úplně zrušit vstup na burzu. Jen v New Yorku odvolalo vstup na trh nejméně devět firem včetně cloudové platformy Justworks a Four Springs Capital Trust. Podobná situace se odehrávala i na evropské burze.

Nizozemský startup WeTransfer pozastavil svůj čtvrteční vstup na amsterodamskou burzu poté, co se mu nepodařilo získat dostatečnou poptávku od investorů. O den později odvolala svůj plánovaný vstup i německá farmaceutická společnost Cheplapharm Arzneimittel. Britská právnická firma Mishcon de Reya už podruhé odložila svůj burzovní debut, který se přitom měl stát největším právnickým IPO v historii.

Další obětí se stala jihokorejská společnost Hyundai Engineering, která v pátek stáhla své akcie v hodnotě miliardy dolarů, protože nedokázala získat požadovanou poptávku. „Celková hodnota zrušených IPO se celosvětově téměř zdvojnásobila a dosáhla zatím 6,2 miliardy dolarů,“ konstatuje Bloomberg.

Správci fondů se nově „začali zaměřovat spíše na přestavbu portfolia než na nákup nových emisí. IPO se rychle přesunuly z horní části žebříku priorit až na jeho konec,“ konstatuje šéf akciového syndikátu společnosti Berenberg Fabian De Smet.

Tvrdé pády

Největší IPO za stejné období roku 2021 pocházely z odvětví technologií, online služeb a elektronického obchodování. Příkladem je čínský soupeř TikToku Kuaishou, polská kurýrní služba InPost SA nebo americká seznamka Bumble. Tyto firmy sice zaznamenaly následně během lockdownů rostoucí poptávku, ovšem když se ekonomika znovu rozběhla, silně propadly.

Devět z deseti největších loňských IPO bylo ztrátových. Jedním z největších propadů byl 73procentní pokles čínské alternativní taxislužby DiDi Global. Výrobce elektrických aut Rivian má za sebou také těžký konec roku – týden po prodeji akcií v listopadu klesl o 67 procent oproti svým maximům.

Některým trhům se ovšem povedlo lednové turbulenci uniknout. Například jihokorejský výrobce baterií LG Energy Solution získal tento měsíc 10,7 miliardy dolarů díky svému čtvrtečnímu debutu, který je označován za dosud největší v zemi. Vzrostl tak téměř o 70 procent. Indii zřejmě taky čeká rekord – státem vlastněná pojišťovna Life Insurance Corp. of India plánuje vstup na burzu v rámci dohody, jež by ji mohla vynést až na 203 miliard dolarů, uvádí zpravodajský server Bloomberg News.