O globálních trzích rozhodne Řecko

Nejistota. Manažeři amerických fondů s podstatnou částí portfolia
v evropských dluhopisech čekají na výsledek řecké krize s velkými
obavami

Nejistota. Manažeři amerických fondů s podstatnou částí portfolia v evropských dluhopisech čekají na výsledek řecké krize s velkými obavami Zdroj: reuters

Bylo by to horší než po Lehman Brothers, obávají se investoři a manažeři fondů a finančních institucí toho, co by se mohlo stát na trzích kvůli Řecku. Respektive jak by to vypadalo, kdyby tamní parlament neschválil přijetí další pomoci výměnou za úsporná opatření a potíže dluhopisového trhu by dopadly na další státy.

Akciovým trhům v posledních dvou dnech zatím pomáhal spíše optimismus z toho, že evropská jednání o pomoci Řecku se vyvíjejí poměrně dobře – německé banky a pojišťovny dolaďují detaily toho, jak se zapojí do podpory země.

Přesto je vládcem trhů nejistota, jak to vše dopadne. „Trhy hledají alespoň náznak pevného bodu. I když nikdo nečeká, že bude hned jasné dlouhodobé řešení, pokud jsou do jednání zapojeni Němci a Francouzi, dává to naději, že k něčemu se dojde,“ popsal aktuální náladu Mike Shea z Direct Access Partners. Německé a francouzské banky jsou největšími držiteli řeckých dluhopisů, podle dojednávaného plánu by měly přefinancovat 30 miliard eur.

Nervozita posledních týdnů se hodně přenáší i na manažery fondů peněžního trhu, které mají podstatnou část portfolia v dluhopisech. Nejistým vývojem jsou zneklidněny i americké fondy. „Může nastat velmi prudký pokles, a nemluvím jen o malé evropské zemi,“ řekl Bloombergu investiční šéf Vaunguard Group George Sauter. „Pravděpodobně uvidíme, jak se zhoršuje postavení Španělska a Itálie,“ dodal Sauter. „Není to jen o řeckém bankrotu. Problém je hlavně nejistota, která je za tím,“ myslí si Alex Roever z JP Morgan & Chase.

Jak Roever, tak Peter Rizzo ze Standard & Poor’s doporučují americkým fondmanažerům, aby se evropských dluhopisů zbavovali. Očekává se také, že postrašení drobní investoři budou své peníze z peněžních fondů vybírat, takže fondy si budou muset připravit hotovost. Podle banky pro mezinárodní platby BIS drží evropské banky dluhopisy Řecka, Portugalska, Itálie a Španělska v hodnotě dvou bilionů eur. Obavy se promítají na dluhopisové trhy.

Náklady na financování italského dluhu vzrostly nejvýše za tři roky skoro na pět procent. Španělé podle včerejších dat platí investorům 5,67 procenta, Portugalci přes 11 procent a nejhorší Řecko 15,9 procenta.