Obavy o Kypr srážely akciové trhy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Finanční trhy včera intenzivně reagovaly na dohodu Evropské unie o zdanění bankovních vkladů v kyperských bankách. První obchodní den po víkendu oslabovaly především akcie. Naopak se dařilo takzvaným bezpečným přístavům, především zlatu.

Zprávy o tom, že náklady na záchranu Kypru ponesou i drobní střadatelé, zvýšily obavy o bezpečnost vkladů v bankách eurozóny a poslaly dolů společnou evropskou měnu. Euro na páru s dolarem spadlo pod hranici 1,30 dolaru za euro, nad kterou se během dne už nevrátilo. „Obávám se, že to povede k masivnímu odlivu kapitálu ze slabých zemí eurozóny, což je přesně poslední věc, kterou tyto země potřebují,“ uvedl spoluzakladatel Saxo Bank Lars Seier Christensen.

Japonské akcie oslabily o 2,7 procenta, protože japonský jen opět připomněl svůj status bezpečného přístavu a posiloval. Panevropský index FTSE Eurofirst oslaboval o 0,6 procenta, stejně tak německý DAX. Nejvíce v Evropě ztrácely polské a španělské akcie. Americké akcie otevřely v minusu půl procenta.

Vývoj indexů WIG a DAXVývoj indexů WIG a DAX | E15

Z poklesu akcií naopak těžilo zlato, které posílilo o 20 dolarů na 1611 dolarů za troyskou unci a překonalo dlouho atakovanou psychologickou hranici 1600 dolarů. Průmyslové komodity naopak oslabovaly, měď o 2,2 procenta a ropa Brent o více než jedno procento.

Nařízení zdanit veškeré vklady na středomořském ostrově šokovalo celý svět. „Jde o plnohodnotný socialismus. Pořád nedokážu uvěřit, že se to stalo,“ napsal Christensen. Tolik očekávané hlasování tamního parlamentu o přísném zdanění všech bankovních vkladů v zemi, které je základním kamenem víkendové dohody o poskytnutí pomoci od Evropské unie a MMF, bylo odloženo na dnešní 17. hodinu středoevropského času. Kyperští politici se na poslední chvíli snaží zmírnit dopady na drobné střadatele. Podle agentury Reuters kyperská vláda uvažuje o zavedení hranice, pod kterou by vklady nebyly zdaněny vůbec.