Obavy o maďarskou demokracii poslaly forint ke dnu

Maďarsko

Maďarsko Zdroj: profimedia.cz

Zatímco teoreticky by měla centrální banka přinášet cenovou stabilitu, příchod nového guvernéra Maďarské národní banky Gyorgyho Matolcsyho vyvolal prudký pád forintu. Ten se nyní pohybuje na své desetiměsíčním minimu.

Matolcsy během prvních několika dní v úřadu podnikl řadu kroků k centralizaci své moci. Omezil pravomoci dvou členů výboru, který rozhoduje o hlavní úrokové sazbě, kteří jsou zároveň viceguvernéry. Na jejich místo dosadil nového viceguvernéra Adama Baloga, který zároveň získal oprávnění, o něž byli připraveni jeho předchůdci.

Parlament dnes také podle očekávání schválil nový dodatek ústavy. Ten především zabrání ústavnímu soudu posuzovat ústavnost budoucích ústavních dodatků. Kromě toho staví mimo zákon některé typy politické reklamy během předvolební kampaně, umožňuje vládě vykázat bezdomovce z měst a definuje rodinu jako manželství muže a ženy, kteří mají děti. Ústavní dodatek kritizují mimo jiné předseda Evropské komise José Manuel Barroso a předseda Evropského parlamentu Martin Schultz. Podle nich může omezit vládu práva v Maďarsku.

Novinky z Maďarska děsí i burzovní obchodníky. Maďarská měna se prudce propadla až na 303 forintů za euro, tak nízko byl naposledy v červnu loňského roku. Pokles forintu s sebou stáhl i další měny regionu včetně polského zlotého a české koruny. Koruna vůči euru dnes ztratila 0,91 procenta.

Pokles domácí měny je pro Maďarsko oproti jiným státům obzvláště nepříjemný. Řada domácností a firem totiž splácí dluhy v zahraničních měnách, které se jim kvůli oslabení forintu výrazně prodražují.

Kurz forintu k euruGraf 11. 3. 2013.Graf 11. 3. 2013. | bruner@mf.cz