Olympus dostane pokutu za podvody, na burze ale zůstane

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Tokijská burza bude nadále obchodovat s akciemi japonského výrobce fotoaparátů Olympus navzdory skandálu kolem zatajování ztrát z investic. Vyměřila však podniku pokutu v přepočtu 2,5 milionu korun a zařadila ho na seznam firem, které naléhavě potřebují zlepšit vnitřní řízení.

Tržní hodnota společnosti Olympus od začátku skandálu v loňském říjnu klesla zhruba o polovinu. Na účetní podvody v rozsahu 1,7 miliardy dolarů (zhruba 33 miliard korun) loni upozornil bývalý generální ředitel Olympusu Michael Woodford.

Vyšetřování potvrdilo, že společnost zhruba dvě desetiletí schovávala ztráty z investic v pochybných fúzích a akvizicích. Firmu kvůli skandálu vyšetřuje japonská policie, prokurátoři a regulační úřady, ale také úřady v USA a Británii.

Olympus bude muset během příštích tří let předávat burze zprávy o pokroku při zlepšování systému řízení. Vyřazení z burzy by firmě zkomplikovalo získávání kapitálu. „Rozhodnutí tokijské akciové burzy s úctou přijímáme a uskutečníme drastické reformy, abychom si co nejdříve získali zpět důvěru,“ uvedl mluvčí společnosti.

Vývoj kurzu akcií společnosti Olympus na burze v TokiuVývoj akcií Olympusu za posledních 12 měsícůVývoj akcií Olympusu za posledních 12 měsíců | Reuters

Firma tento měsíc oznámila, že kvůli skandálu zažalovala 19 bývalých i současných vedoucích pracovníků, po kterých požaduje odškodné za způsobené ztráty. Mezi žalovanými jsou mimo jiné bývalý předseda správní rady Cujoši Kikukawa a současný prezident podniku Šuiči Takajama. Kikukawu žaluje firma o 3,6 miliardy jenů (přes 900 milionů Kč), po ostatních požaduje menší částky.

Olympus tvrdí, že žalovaní vedoucí pracovníci byli do podvodných aktivit zapojeni nebo o nich alespoň věděli. Všichni současní členové správní rady, kterých se žaloba týká, odejdou podle firmy na příští valné hromadě z funkcí. Akcionáři by měli sejít v březnu nebo dubnu.