Patria srazila NWR, akcie míří ke dnu

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu

Zdeněk Bakala při vstupu NWR na pražskou burzu Zdroj: Mlada fronta E15

Společnost Patria snížila cílovou cenu akcií New World Resources z patnácti korun na 3,50. Po oznámení této zprávy se akcie na pražské burze začaly silně propadat. Akcie NWR uzavřely obchodování oproti středě o 18,35 procenta slabší, cena se zastavila těsně pod jedenácti korunami za akcii.

„Naši cílovou cenu pro akcie NWR snižujeme na 3,50 z předchozích patnácti korun. Naše doporučení zůstává prodat,“ uvedl hlavní analytik společnosti Patria Direct Tomáš Sýkora. Tím se spustil volný pád ceny akcií.

Společnost NWR v rámci svých výsledků za rok 2013 uvedla, že firma JT Boyd předběžně ocenila zásoby uhlí v českých dolech NWR ke konci roku 2013 na 64 milionů tun prokázaných a pravděpodobných rezerv, což představuje meziroční pokles šedesát pět procent proti předloňskému stavu 184 milionů tun.

„Hodnota akcií pohledem metody diskontování budoucího volného cash flow je tak výrazně záporná, respektive nula. Domníváme se tak, že konverze podstatné části dluhu na akciový kapitál je nezbytná, a pokud proběhne, tak za cenu akcie blízko nule, čímž by došlo k významnému naředění stávajících akcionářů,“ uvedl Sýkora s tím, že pokud by na konverzi dluhů do akcií nedošlo, zůstává v tuto chvíli stávajícím akcionářům pouze jistá „časová hodnota“ držených akcií, respektive víra, že se ceny uhlí zotaví natolik, že do roku 2018 firma vydělá dost na splátky dluhu.

Oba typy uhlí by ale musely do příštího roku zdražit alespoň o 20 procent a udržet se na těchto úrovních až do splatnosti 500 milionů eur nominálu zajištěného dluhopisu v roce 2018,“ uvedl Sýkora.

Volný pád ceny akcií společnosti NWR:

Graf 20. 2. 2014.Graf 20. 2. 2014. | nosek.mn@gmail.com

Věřitelé těžební firmy NWR zažívají nejkrušnější časy své investice. Důvěra trhu ve splacení dluhů největšího tuzemského těžaře uhlí se propadla na dno. Otazník visí zejména nad dvaceti miliardami korun, které si NWR půjčilo v minulých letech na své podnikání ve dvou dluhopisových emisích. Riziko, že věřitelé nedostanou peníze zpět, se během čtvrtka zdvojnásobilo.

Dluhopisy těžební firmy nyní nesou nejvyšší výnos od jejich vydání. Rozbuškou neurózy v řadách věřitelů se stalo oznámení NWR „revidovat svou kapitálovou strukturu“. Přeloženo do selského jazyka to může pro věřitele znamenat, že dostanou zpět jen část investovaných peněz. Anebo se navzdory svým dřívějším záměrům stanou podílníky ve ztrátové společnosti.

NWR trápí hlavně úroky z dluhů. Každý rok musí vyvést z firemní kasy 60 milionů eur. A na to si podnik s nulovým provozním ziskem nevydělá.

Zajištěná emise firemních dluhopisů NWR v hodnotě 13 miliard korun splatná za čtyři roky vynáší nyní 25,3 procenta. Nezajištěné dluhopisy maturující v roce 2021 v objemu přes sedm miliard korun se včera obchodovaly s výnosem 55 procent. Ještě na počátku týdne to nebyla ani polovina.