Pfizer zvýšil nabídku. Za rivala AstraZenecy nabízí 63 miliard liber

Sídlo společnosti Pfizer v Praze

Sídlo společnosti Pfizer v Praze Zdroj: Tomas Novak/Euro

Americký farmaceutický gigant Pfizer zvýšil nabídku na převzetí svého britského konkurenta AstraZeneca na 63 miliard liber, což je 2,1 bilionu korun. Britský výrobce léčiv její návrh vyhodnocuje. AstraZeneca v lednu odmítla původní návrh Pfizeru, který za ni tehdy nabízel 99 miliard dolarů, což je téměř dva biliony korun v hotovosti a v akciích. Sloučením obou podniků by vznikla největší farmaceutická firma na světě.

Původní nabídka Pfizeru ohodnocovala jednu akcii britské společnosti na 46,61 libry za kus. Pfizer zároveň tehdy navrhl zaplatit 70 procent nabízené částky v akciích a 30 procent hotově. Britský podnik ale tvrdil, že původní nabídka Pfizeru byla značně podhodnocená a akcionáři prý pocítí větší prospěch, když podnik zůstane nezávislý.

Nyní Pfizer nabídku zvýšil na cenu 50 liber za akcii, přičemž v akciích navrhuje zaplatit 68 procent a v hotovosti 32 procent. Britská společnost dnes uvedla, že její rada se bude novým návrhem zabývat, více se k němu zatím nevyjádřila. Její akcie v úvodu dnešního obchodování přidávaly kolem 0,4 procenta na 48,3 GBP za kus.

„Cokoli s pětkou na začátku bude pravděpodobně fungovat lépe než cokoli se čtyřkou na začátku, už jen z pocitového hlediska,“ uvedl analytik Stephen McGarry z finanční společnosti Société Générale. Investoři již dříve uváděli, že požadují nejméně 50 liber za akcii a větší podíl platby v hotovosti.

Gigantický obchod

Převzetí by bylo největší akvizicí britské společnosti zahraniční firmou. V Británii to vyvolává polemiku - na premiéra Davida Camerona ve čtvrtek podle listu Financial Times vzrostl tlak, aby do transakce vstoupil, když britský filantrop a bývalý ministr pro vědu David Sainsbury upozornil, že Pfizer se v minulosti nezdráhal zbavovat se majetku a před lety v jednom ze svých britských zařízení zrušil 1500 pracovních míst. Veškerá ujištění ohledně pracovních míst a investic v Británii budou podle lorda Sainsburyho bezvýznamná.

Pfizer se vztahy s vládou v Londýně pokusil vylepšit v dnešním dopise. Šéf podniku Ian Read v něm premiéru Cameronovi slíbil dokončení nového výzkumného střediska, které AstraZeneca plánuje v Cambridge, a zachování výrobního závodu v severoanglickém Macclesfieldu. V případě fúze prý zůstane v Británii pětina pracovní síly sloučené společnosti v oblasti výzkumu a vývoje.