Počítačové obchody jsou rozkolísané

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Při průměrné obchodní seanci změní na newyorské burze NYSE majitele čtyři miliardy akcií. Každá desátá přitom patří jedné společnosti. Není to ani IBM nebo McDonald’s, je to Bank of America. Na této akcii se dá sledovat zajímavý trend.

Kdykoliv jdou akciové trhy nahoru v důsledky pozitivních dílčích zpráv o světové ekonomice, Bank of America posiluje nejvíce ze všech bank, pokud však akciové trhy zažívají výprodej v důsledky negativních zpráv o postupu při záchraně Řecka, akcie Bank of America oslabují ze všech nejvíce.

Za vysokými výkyvy ceny akcií však nestojí žádný fundamentální důvod, že by Bank of America měla být ziskovější než její konkurence, pokud se bude ekonomice dařit, nebo snad měla přijít o nejvíce peněz, kdyby zbankrotovalo Řecko. Akcie Bank of America jsou nyní nejoblíbenější při vysokofrekvenčním obchodování, tedy počítačem řízeném prodeji a nákupu cenných papírů, při kterém se uskuteční stovky obchodů během sekundy a jež bylo před lety okrajovou záležitostí. Nyní však algoritmy generované obchody tvoří dvě třetiny všech obchodů ve Spojených státech.

Kam míří peníze tuzemských investorů?

Jednociferná cena akcie (okolo osmi dolarů) a jejich velké množství na trhu dělají z Bank of America lákavý cíl všech obchodníků, kteří používají vysokofrekvenční obchody. „Pohyb kurzu akcií Bank of America nemá v poslední době nic společného s Bank of America,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Joseph Saluzzi z brokerské společnosti Themis Trading.
Vysokofrekvenční obchody realizují zisky v řádu zlomku centu, při obratu v milionech akcií se tyto profity nasčítají. Pro vysokofrekvenční obchodování musí být k dispozici dostatek akcií daného titulu. Bank of America jich má celý oceán – 10,5 miliardy akcií. JP Morgan Chase a Citigroup na druhém a třetím místě mají 3,8, respektive 2,9 miliardy kusů vydaných akcií. Vzhledem k tomu, že se akcie kupují v blocích, takzvaných lotech, je pro vysokofrekvenční obchodování výhodné, pokud je cena jedné akcie co nejnižší.

V letech 2009 a 2010 byla algoritmy oblíbená také akcie Citigroup. Ta se s problémem vypořádala tak, že sloučila akcie. Za deset starých dostali investoři jednu novou akcii a vysokofrekvenční obchodníky přestala Citigroup zajímat. Denní objem obchodů spadl na desetinu.

Od začátku roku akcie Bank of America rostly nebo klesaly o více než jedno procento za den více než dvacetkrát, index S&P 500 tak učinil pouze třikrát. Od ledna akcie Bank of America posilují o více než 46 procent, všechny banky v průměru posilují o 15 procent.