Podle Raiffeisenbank budou konzervativní fondy prohrávat v boji s inflací

ilustrační foto

ilustrační foto

Poptávka investorů po investicích do komodit stále roste. Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla čeká tuzemsko v následujících pěti letech vyšší inflace než na kterou jsme byli zvyklí. Podle Michla tak nemá smysl investovat do konzervativních produktů, protože výnosy z nich budou nižší než budoucí inflace.

„Přijde mi vhodné mít nyní v portfoliu produkt, který má šanci zdolat budoucí inflaci. Jinak vám stát v pozici kapesního zlodějíčka bude inflací ukrajovat z úspor,“ řekl Michl, který doporučuje investice do komoditních nebo akciových fondů. Nepopírá však, že má nyní trochu problém s tím, že ceny komodit jsou nyní v okolí svých lokálních maxim.

Rakušan Thomas Bichler z Raiffeisen Capital Management si pochvaluje dnešní možnosti investic do komoditních futures nebo fondů. „Málokdo má dost velké prostory na to, aby mohl uchovávat fyzické komodity,“ říká Bichler. „Se zlatem to ještě jde, horší už je to s ropou, mědí nebo živým skotem,“ vtipkuje Bichler.

Zdůraznil také dlouhodobě rostoucí trend cen komodit: „Fakticky všechny ceny komodit mají bez ohledu na velké cyklické a částečně klimaticky podmíněné výkyvy trvalý vzestupný trend. O to se stará dlouhodobá dynamika poptávky a nabídky ve světě, který se vyznačuje na jedné straně omezenými přírodními zdroji a na straně druhé permanentně rostoucí poptávkou v důsledku nárůstu obyvatelstva, rozšíření konzumu a procesu dohánění v rozvojových zemích.“

Jelikož Čína dnes spotřebuje více než 40 procent celosvětové produkce některých komodit, např. železné rudy, uhlí či bavlny, shodují se analytici, že jedním z největších rizik pro komodity je výrazné zpomalení čínského hospodářství. U zemědělských komodit pak může mít na ceny negativní vliv lepší než očekávaná úroda.