Poptávka po zlatu převyšuje nabídku

Zatímco investoři hází zlatou flintu do žita a experti zvěstují, že nad zlato bude brzy snad i sůl, singapurské sejfy banky UBS se utěšeně plní zářícími cihlami.

Švýcarští správci asijského bohatství si chválí poptávku po fyzickém zlatě, přestože pád cen drahého kovu již zlatokopy připravil o 66 miliard dolarů. Exploze zlaté bubliny zcela přeskupila strukturu zájemců o zlato. Zatímco spekulanty využívající úvěrové páky srazila korekce do kolen, zájemci o fyzické zlato naopak propadli nákupnímu šílenství.

„Propad cen vyústil v silný nárůst zájmu o fyzické zlato. Východní Asie, Perský záliv, ale i Spojené státy nyní čelí převisu poptávky nad nabídkou. Hlavním motivem pro nákup není spekulace, ale uložení peněz, “ uvádí Petr Sklenář z J&T Bank. Nesoulad nabídky i poptávky se postaral o pozoruhodný jev: aktuální cena zlata je nyní vyšší než termínový kontrakt v horizontu několika měsíců. „U zlata jde o poměrně neobvyklý jev,“ dodává Sklenář. Těžaři zlata jednak nestačí doplňovat regály, zároveň se jim to přestává vyplácet. „Mezní náklady na těžbu zlata jsou podle údajů banky Barclays na úrovni 1300 dolarů za troyskou unci včetně kapitálových nákladů, což znamená, že se zlato dnes obchoduje pod těžebními náklady značné části dolů,“ uvádí Vít Jedlička z Colossea. Aktuálně se zlato obchoduje kolem 1250 dolarů.

UBS spolu s Deutsche Bank a JP Morgan Chase hodlá na Dálném východě včas naskočit do investičního rychlíku jménem diverzifikace asijského bohatství. To již bezesporu existuje, budoucnost má být ale o poznání růžovější. Studie Mc Kinsey & Co. předpokládá, že asijští milionáři vyjma Japonska do roku 2016 vygenerují sedm bilionů čerstvých dolarů. Část pohádkového bohatství bude hledat konzervativní cíle a adeptem na velkou porci z volných peněz se může stát právě zlato. „Investoři volí mezi důvěrou ve vlády a ve zlato, přičemž po zkušenostech s dluhovou krizí vyhrává zlatý kov,“ uvádí jeden z možných důvodů asijské poptávky Vít Jedlička z Colossea.

Singapur potvrzuje svou ambici stát se epicentrem světového bohatství. Zlato se zde hromadí nejen z důvodu nedanění investičních drahých kovů, ale především díky pověsti asijského Švýcarska, jíž se městskému státu dostává. Tamější banky již nyní spravují na 550 miliard dolarů aktiv a spekuluje se, že do konce dekády zdejší bilance narostou na čtyřnásobek.