Prázdninové trhy zapomněly na pandemii. Drahé akcie ale mohou být past

Wall Street - sice s roučkami, ale i tak na rekordech

Wall Street - sice s roučkami, ale i tak na rekordech Zdroj: Reuters

Wall Street, ilustrační foto
Wall Street, ilustrační foto
Wall Street
4
Fotogalerie

Nálada na Wall Street v závěru července prakticky zapomněla na éru koronaviru. Takzvaný index strachu VIX odrážející investorské obavy z propadu trhů se totiž na konci prvního prázdninového měsíce dotkl nejnižší úrovně od konce letošního února, tedy před masivním rozšířením koronaviru v Evropě a ve Spojených státech.

Relativní uklidnění spojené s cenami akcií poblíž historických maxim však může být pro investory podle znalců trhu časovanou bombou.

„Index VIX sestoupil z extrémních hodnot zejména díky zlepšení nálady investorů a razantním akcím centrálních bank. Nákupy dluhopisů ze strany Fed se rovněž projevují poklesem cenových výkyvů amerických vládních bondů na rekordní minimum,“ uvádí ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Obdobně jako zámořský VIX klesl poblíž předkrizových úrovní evropský ukazatel tržní neurózy VStoxx. „Další záchvaty volatility do budoucna stále nelze vyloučit, a to například v případě výrazného nárůstu nových infekcí, negativního překvapení na úrovni makrodat či korporátních zisků nebo eskalace obchodního konfliktu mezi USA a Čínou,“ dodává Pfeiler.

Index strachu VIX dosáhl vrcholu v polovině března, kdy během kulminující investorské neurózy dosáhl historického vrcholu přes 80 bodů, aby se do závěru července propadl až na 24 bodů. Stalo se tak v situaci, kdy je akciový index S&P 500 jen necelá čtyři procenta pod únorovým historickým maximem.

„Mezi grafy indexu VIX a akciového indexu S&P 500 je jasně patrný rozpor. Akcie posilují, zatímco VIX je stále nad dlouhodobým průměrem, a vysílá tak pro akcie nepříznivý signál,“ uvádí nezávislý obchodník Josef Košťál. I přes svůj masivní propad je totiž index strachu stále na zhruba dvojnásobné úrovni, než bylo obvyklé v posledních několika letech. 

Investory v posledních týdnech uklidnil poměrně příznivý průběh výsledkové sezóny amerických firem za druhé čtvrtletí. „Výsledková sezóna zatím přinesla více pozitivního překvapení, než se čekalo. Samotné výsledky jsou očekávaně velmi slabé, ale firmám se daří výpadek tržeb často kompenzovat úsporami na straně nákladů,“ říká analytik J&T Banky Milan Vaníček. Ve výsledku jsou tak investoři ochotni nakupovat za ceny neviděné bezmála dvě desetiletí. 

„Globální akciové trhy jsou momentálně oceněny poměrně vysoko, respektive mírně na předražené úrovni. Přitom platí, že vyšší valuaci jsme viděli naposledy v roce 2002,“ připomíná analytik Consequ Michal Stupavský.

Světové akcie za americkými v tempu oživení nicméně stále zaostávají. Index Dow Global mapující světový akciový trh je momentálně zhruba deset procent pod svým vrcholem před počátkem pandemie, akciové burze na starém kontinentu schází do únorového vrcholu z pohledu indexu EuroStoxx 600 zhruba pětina.