Pražská burza je třetí nejhorší v Evropě, za rok se propadla o 15 procent

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

O 176 miliard korun propadla celková hodnota firem na pražské burze. Důvodem je především nevhodná skladba akciového trhu, ale také skepse investorů.

České akcie prožívají krizi. Za poslední rok přišli investoři na pražské burze už o bezmála 16 procent. Hůře než domácí parket si vedly jen akciové trhy v Itálii a Španělsku, obě země se ale na rozdíl od Česka potýkají s chronickými problémy svých ekonomik. Celková hodnota firem obchodovaných v Praze během uplynulých dvanácti měsíců propadla celkem o 176 miliard korun, a to především kvůli sedmdesátimiliardovému znehodnocení energetického titulu ČEZ.

Pád pražské burzy je dobře vidět i v celosvětovém měřítku. Domácí trh totiž ztrácí za poslední rok více než skeptiky těžce zkoušené burzy v Japonsku nebo Číně. „Skladba firem na pražské burze neodráží strukturu českého hospodářství. Hlavní váhu v indexu mají emise z bankovního sektoru a energetika. Právě tyto dva obory patří k těm, které v letošním roce globálně nejvíce ztrácejí,“ brání pražskou burzu její mluvčí Jiří Kovařík. Podle ekonomů se ale ve výkonnosti domácího trhu odráží zoufale slabá akciová nabídka, a to především pro velký světový kapitál.

„Zásadní a setrvalou příčinou je malý počet titulů obchodovaných ve větších objemech. Velcí investoři potřebují své prostředky někam umístit a také chtějí vydělat a místo Prahy se orientují spíše na zahraniční trhy,“ uvádí nezávislý ekonom Petr Hlinomaz.

Oživení ale podle expertů není na pořadu dne, důvodem je především extrémně levný kapitál, na který firmy dosáhnou mimo burzu. „Firmy díky pádu úrokových sazeb stále více preferují bankovní půjčku před úpisem svých akcií na burze, zájem investorů o domácí trh tak bude naopak spíše klesat,“ dodává expert Moody’s Analytics Tomáš Holinka. Přesto má Praha pro burziány alespoň jedinou dobrou zprávu. Momentálně jde o nejlevnější akciový trh ve střední Evropě. Domácí akciové menu je k mání za desetinásobek předpokládaných výdělků zdejších firem.

Pražská burzaPražská burza|E15

Takovému ocenění mohou na starém kontinentu konkurovat jen akciové trhy v Pobaltí. „Výdělky bank a ČEZ, které tvoří ziskové gros pražské burzy, jsou momentálně slušné, v jejich dlouhodobý růst ale investoři nevěří,“ zdůrazňuje hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek. Pomáhá i štědrá dividendová politika domácích firem, při započtení výplat podílů ze zisku by ztráty akcionářů za poslední rok činily „jen“ necelých 11 procent.