Pražská burza vyplatí nejnižší dividendy od krize, meziročně o 800 milionů méně

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Novak Tomas/Euro

Dividendová hvězda pražské burzy zvolna pohasíná. Firmy obchodované na domácím parketu letos vyplatí akcionářům nejméně od předkrizového roku 2008. Z loňských zisků mají firmy podle svých vyjádření a odhadů expertů rozdělit podílníkům 44,4 miliardy korun, o 800 milionů méně než loni a takřka o 20 miliard méně než v roce 2011, který byl v krizových letech vůči akcionářům nejštědřejší.

Jedinou neznámou v domácí dividendové tajence je ČEZ. Analytici i akcionáři však počítají s tím, že částka zůstane stejná jako loni. „Předpokládám, že ČEZ vyplatí dividendu 40 korun na akcii, s příjmem v této výši ostatně počítá i návrh státního rozpočtu pro letošní rok,“ říká analytik J&T Banky a akcionář ČEZ Michal Šnobr.

Konsenzus agentury Bloomberg počítá jen s 35 korunami na akcii. I tak by se polostátní firma s bezmála 19 miliardami korun znovu stala zdaleka největším dividendovým plátcem na domácí burze. Celkový objem vyplacených dividend by tak klesl pod 42 miliard korun.

Glosa Jaroslava Bukovského:

Nejvíce letos investory zamrzí nulová výplata od ztrátové Erste Bank, která loni akcionářům rozdělila takřka 2,5 miliardy korun. O půldruhé miliardy méně pak nabídne akcionářům i O2. „Za poklesem dividend stojí zhoršená ziskovost obou firem,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky.

Pětiletý vývoj pražské burzyPětiletý vývoj pražské burzy|e15Pětiletý vývoj pražské burzy

Přes očekávaný pokles výplat Praha nepřestává figurovat v žebříčku nejatraktivnějších výplatních bašt starého kontinentu. S dividendovým výnosem 5,6 procenta podle Bloombergu takřka dvojnásob překonává průměr Evropy, nejblíže Česku je se 4,1 procenta akciový trh v Norsku.

Slovak Telekom půjde i do Prahy

Domácí investiční nabídku obohatí 12. května akcie firmy Slovak Telekom. Podíl 49 procent prodává formou primárního úpisu akcií (IPO) slovenská vláda. Akcie se bude obchodovat i v Bratislavě a Londýně. „Slovenský Telekom je přesně ten typ duálního listingu, který pro nás a naše investory dává smysl,“ uvedl ředitel pražské burzy Petr Koblic.

Podle analytiků se akcie zařadí do rodiny dividendových titulů, budoucí odchod O2 však nenahradí, nabídne prý nižší výnos. Analytici varují před hrozbou příliš vysoké ceny, hodnota nabízeného podílu prý odpovídá dolní mezi cenového pásma.

„Podle našich odhadů by se hodnota prodávaného podílu ve Slovak Telekomu mohla pohybovat v rozmezí 700 až 750 milionů eur,“ uvádí Tomáš Tomčány z Patria Finance. To by přinejlepším odpovídalo ceně 17,7 eura za akcii, což je dolní hranice cenového pásma IPO. Upisovací cena však může být až 23,6 eura, což by menšinový podíl ocenilo na bezmála miliardu eur.

Otázky zůstávají

„Uvažované cenové rozpětí je poměrně ambiciózní, neboť při zisku 50 eurocentů na akcii za loňský rok by podíl P/E činil i při nejnižší ceně 35,4, a to je hodně,“ říká Petr Hlinomaz z BHS. Nakolik zvýší nová emise, jejímž většinovým vlastníkem je Deutsche Telecom, aktivitu na pražské burze, zůstává nejasné.

„Slovak Telekom by měl mít v indexu PX váhu šest až devět procent, po rozdělení O2 by tak měl být pátou nejvýznamnější emisí v českém akciovém indexu. Otázkou ale je, jaká bude jejich skutečná obchodní aktivita. Třeba akcie VIG mají váhu v indexu okolo 20 procent, obchodní aktivita je ale na úrovni menších emisí,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky.

Investory zvyklé na vysoký dividendový výnos O2 burzovní novic zřejmě nespasí. „Němci přislíbili roční vyplácený podíl 50 až 80 procent ze zisku. To by podle nás bylo pod dividendovým potenciálem firmy a výnos by činil 2,5 procenta,“ doplňuje Tomčány. Akcie O2 nabídly dříve i více než dvojnásobek. Podíl Bratislavy představuje 42 milionů kusů akcií, z toho je až desetina určena drobným investorům z Česka a Slovenska.