Pražská burza vyplatí příští rok méně dividend

Burzovní palác

Burzovní palác Zdroj: Euro Tomas Novak

České akcie v příštím roce vynesou svým majitelům na dividendách zřejmě o poznání méně než loni. Podle expertních odhadů a dividendových vyhlídek samotných společností vyplatí firmy obchodované na pražské burze svým akcionářům celkem kolem čtyřiceti miliard korun, tedy zhruba o deset procent méně než letos a takřka o čtvrtinu méně než loni. I tak by se Praha měla stát v disciplíně dividendového výnosu jedničkou mezi vyspělými evropskými trhy.

Dividendová mapa domácího trhu se v příštím roce v mnohém mění. Na jedné straně z ní zřejmě zmizí výnosový evergreen O2 či aktuálně ztrátová Erste, na straně druhé budou některé z firem vůči akcionářům štědřejší.

Nejhlouběji do kapsy sáhne z letošního zisku Komerční banka. Na investory čeká v nejoptimističtějším scénáři až celý letošní čistý zisk, banka by tak zvýšila svou letošní dividendu takřka o polovinu. Průměrný odhad počítá pro příští rok s částkou tří stokorun na akcii, celkem by tak Komerční banka rozdělila přes jedenáct miliard korun letošních zisků.

Oříškem zůstává výplatní politika PPF v O2. Během října se investoři připravili na nejhorší, dividendové naděje opadly spolu s ohlášenou půjčkou telekomu své nové matce a analytici v případě očekávané výplaty v příštím roce zmiňují nejčastěji nulu. Existují však i růžovější vyhlídky. „V případě O2 očekávám maximálně 14 korun na akcii s rizikem nižším, případně i žádné dividendy,“ uvádí Josef Němý z Komerční banky.

Nejvíce muziky nabídne podle analytických odhadů Phillip Morris. V průměru bezmála 900 korun dividendy při aktuální ceně investorům přinese bezmála devítiprocentní výnos, druhou příčku atraktivity má obsadit ČEZ. Experti se shodují na tom, že polostátní firma vyplatí stejně jako letos 40 korun na akcii, sázka na energetiku by tak investorům mohla vynést přes 6,5 procenta.

Podle agentury Bloomberg nabídne domácí trh v příštím roce investorům dividendový výnos 5,7 procenta, tedy zdaleka nejvíce napříč vyspělou Evropou. Z méně rozvinutých trhů mají více vynést burzy v Srbsku či Litvě, kde výnos převýší sedm procent, atraktivnější než Praha však mají být napřesrok i trhy v Bukurešti, chorvatském Záhřebu, či estonském Tallinnu.