Pražské burze hrozí úbytek titulů, dvě firmy možná odejdou

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Radost z nového přírůstku na parketu, jímž byl výrobce limonád Kofola, záhy vystřídalo na pražské burze zklamání z možného odchodu hned dvou firem.

Ve čtvrtek posvětila valná hromada společnosti CETIN plán na vytěsnění minoritních akcionářů. Jejich cenné papíry mají za 172,40 koruny přejít na společnost PPF A4, která nyní vlastní 95 procent akcií. To znamená konec veřejného obchodování s firmou, která vznikla letos na jaře odtržením sítí a datových center od operátora O2.

Odchod Lapasanu

V pátek pak oznámila společnost Lapasan, která vlastní čtyřpětinový podíl v Pivovarech Lobkowicz (PLG), že nabídne minoritním akcionářům odkup akcií za 208 korun, dvě koruny nad páteční závěrečnou cenou.

Sedmdesátiprocentní podíl v Lapasanu drží čínská skupina CEFC, dvacetiprocentní podíl má společnost J&T Private Equity Group, deset procent pak generální ředitel Pivovarů Lobkowicz Zdeněk Radil. Pokud Lapasan získá nad 90 procent akcií PLG, může minoritní akcionáře vytěsnit a firmu z burzy stáhnout stejně, jako to udělala PPF s CETIN.

Šikovní investoři mohli na obou obchodech vydělat. Rozdělení O2 se vyplatilo tomu, kdo odolal několika vlnám nabídek PPF a přečkal i rozdělení firmy na dvě (O2 a CETIN). Vytěsňovací cena CETIN spolu s aktuální hodnotou cenných papírů O2 na pražské burze představuje celkem téměř 430 korun.

PPF loni v červnu nabízela 295 korun. Akcie PLG za rok a půl života na pražském parketu posílily o třetinu z upisovacích 160 korun.
Zdá se, že velkým figurám českého byznysu nehraje kotování na burze příliš do karet, protože veřejně obchodované společnosti musejí zpravidla poskytovat více informací o svém hospodaření než jejich soukromí konkurenti. Zájem o akcie mezi českými drobnými investory také nedosahuje stejné úrovně jako v západní Evropě, Severní Americe nebo i v sousedním Polsku.