Produkce zlata je na maximu, těžaři bojují o přežití. Přijdou fúze?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: Bullion Vault via Flickr

Tvrdit, že těžba zlata již nemůže stoupat, se nevyplácí. V roce 2009 šéf těžaře Barrick Gold Aaron Regent prohlásil: „Objem těžby je na vrcholu a už nás čeká jen cesta dolů.“ O tři roky později byl Regent bez práce a zlata se nadále těžilo každým rokem více. Loni padl nový rekord – 3133 tun.

Zdá se ale, že k návratu ceny zpět k rekordním hodnotám jako před čtyřmi lety se neschyluje. Troyská unce žlutého kovu se nyní prodává za cenu okolo 1180 dolarů. Proti vrcholu v roce 2011 je to o bezmála 40 procent méně.

Poradenská společnost Metal Focus předvídá, že letos dojde k mírnému poklesu v objemu vytěženého zlata. Těžaři zlata nyní spíše přežívají, než by ve velkém vydělávali. Deset let trvající růst ceny po roce 2001 způsobil bezprecedentně vysoké investice do nových nalezišť.

Po roce 2011 ale přišlo vystřízlivění. Těžaři osekali investice do rozvoje. Například otevření chilského dolu Pascua Lama, jenž patří zmiňované společnosti Barrick Gold, bylo odloženo na neurčito. Mark Bristow, šéf britské společnosti Randgold, která těží především v africkém Mali, nedávno prohlásil, že celé odvětví je v hibernaci.

Vývoj ceny zlataVývoj ceny zlata | e15

Firmy s cílem zvýšit efektivitu těží v nejbohatších částech dolů, kde je v podloží nejvyšší hustota zlatých žil, aby zvládaly splácet úroky svých dluhů a dočkaly se lepších zítřků. Cílem je hlavně přežít.

Takový přístup může být ale pro těžaře v dlouhodobém horizontu nebezpečný a snížit životnost dolů. Za dva roky klesla cena zlata o 30 procent. Řada menších těžebních firem se tak bude muset dříve či později začít poohlížet po fúzi s někým větším.

Recyklát
Na rozdíl od jiných komodit se zlato nespotřebovává. Množství zlata na zemském povrchu se odhaduje na 60násobek ročního vytěženého objemu. Značná část je v trezorech centrálních bank či součást dědictví požehnaných rodin a pravděpodobně se nikdy na trh nedostane, ale nemálo zlata je každý rok recyklováno. V roce 2009 poslala rostoucí cena žlutého kovu podíl recyklovaného zlata na 42 procent celkové světové nabídky. Loni to bylo 26 procent.