Projekt na využití blockchainu ztrácí zájem bank

Banka JPMorgan

Banka JPMorgan Zdroj: ctk

Americká JP Morgan je po Santanderu a Goldman Sachs další bankou, která opouští konsorcium R3. To má za cíl najít využití pro technologii, na níž běží bitcoin.

Desítky největších světových bank pracují v rámci uskupení R3 na vývoji fintech inovací, projekt ovšem nyní opouští firma, která stála u jeho rozjezdu v roce 2015. „Rozhodla se pracovat na odlišném technologickém řešení než R3. Kroky JP Morgan se neshodují s vizí, kudy se globální finanční svět, reprezentovaný našimi více než osmi desítkami členů, ubírá,“ cituje agentura Reuters ředitele R3 Charleyho Coopera.

JP Morgan však není jedinou bankou, která se rozhodla R3 opustit. Již v listopadu loňského roku tak učinila španělská Santander a americká Goldman Sachs. O důvodech těchto kroků instituce pomlčely.

O směřování JP Morgan nicméně mohla napovědět skutečnost, že v únoru se stala instituce součástí dalšího podobného uskupení, konkrétně Enterprise Ethereum Alliance. Ta se, jak název napovídá, zajímá o po bitcoinu druhou nejrozšířenější kryptoměnu. Zájem po ethereu se projevuje také na jeho kurzu, jenž za poslední dva měsíce vzrostl téměř čtyřnásobně.

JP Morgan je dále součástí projektu HyperLedger, za nímž stojí neziskové konsorcium založené za účelem podpory rozvoje operačního systému Linux. Také HyperLedger pracuje s technologií na principu blockchainu, jenž si lze představit jako decentralizovanou transakční knihu.

Vlivní členové bitcoinové komunity jsou ale vůči využití blockchainu ze strany bank dlouhodobě skeptičtí. Propagátor kryptoměn Andreas Antonopulos například opakovaně zdůrazňuje, že blockchain coby decentralizovaná technologie není pro stávající bankovní svět použitelná. Důvodem je množství regulací, jež musejí instituce splňovat, což je prý s principem decentralizace v rozporu.