Ropa Brent zlevňuje už devět měsíců v řadě, odstup od WTI se ztenčuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Sveromořská ropa Brent zažívá jeden z nejdelších propadů v historii. Včerejším poklesem potvrdila dlouhodobý trend, cena padá už tři čtvrtletí po sobě, což je nejdelší oslabování za 15 let.

Brent v závěru dne zlevnil o víc jak polovinu dolaru na 102,16 dolaru za barel a prohloubil tak ztráty poté, co předtím vystoupil až na 103,44 dolaru. Cena americké lehké ropy WTI počáteční ztráty smazala a stoupla na 97,13 dolaru. Čtvrtletí zakončila poklesem o deset centů. Ve srovnání se závěrem minulého roku ale zdražila o 5,31 dolaru. Ceny obou druhů ropy jsou si nejblíže od ledna 2011.

Ropa v minulých dnech rostla, protože poslední vyjádření řady činitelů americké centrální banky (Fed) naznačila, že ústup Fedu od podpůrných nákupů dluhopisů nebude tak rychlý, jak se trh minulý týden obával. Po vystoupení šéfa Fedu Bena Bernankeho, který ohlásil počátek rušení stimulace už na tento rok, spadly ceny ropy v předešlém týdnu o pět procent a zažily nejhlubší ztrátu od začátku dubna. Dnes trhy registrovaly vyjádření jednoho z guvernérů Fedu Jeremyho Steina, který poukázal na září jako na možný termín, kdy Fed bude muset uvažovat o omezení svého podpůrného programu.

„Naprosto není pochyb o tom, že toto posilování/ustupování (v měnové politice Fedu) zasahuje cenu ropy. Copak si někdo myslí, že ropa by se prodávala za 90 dolarů za barel, kdyby Fed nenakupoval (dluhopisy) za 80 miliard dolarů měsíčně?“ uvedl podle agentury Reuters analytik Phil Flynn ze společnosti Price Futures Group.

Dnešní zisky ropa smazala odpoledne díky oživení dolaru, jemuž pomohly údaje o dalším zlepšení spotřebitelské důvěry v USA a o růstu regionální průmyslové aktivity. Silný dolar oslabuje ceny komodit, protože zdražuje jejich nákupy investorům v jiných měnách.

Ropa WTI v posledních pěti letechRopa WTIRopa WTI | bruner@mf.cz