Ropa obrací. V posledních dnech zdražila skoro o pětinu

Těžba ropy (ilustrační foto).

Těžba ropy (ilustrační foto). Zdroj: ctk

Světové ceny ropy pokračovaly v silném růstu a za poslední čtyři dny získaly už téměř 20 procent. To je největší nárůst od ledna 2009. Trh dnes reagoval hlavně na rozhodnutí britského ropného koncernu BP omezit investice, které přišlo po zprávách o výrazném poklesu počtu vrtů v USA. Ropu ale podpořil i pokles kurzu dolaru spolu s rostoucím přesvědčením části investorů, že ceny minulý týden dosáhly v rámci současného sestupného trendu dna.

Cena severomořské ropy Brent po 20:00 SEČ přidávala proti pondělnímu závěru kolem sedmi procent na 58,55 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI vykazovala růst zhruba o osm procent na 53,87 USD. Oba typy ropy přitom získaly od středečního závěru kolem devíti dolarů, což je zhruba 19 procent.

Společnost BP oznámila, že její kapitálové výdaje letos klesnou na zhruba 20 miliard dolarů z loňských 22,9 miliardy USD. Původně počítala s nárůstem výdajů na 24 až 26 miliard dolarů. K omezování investic kvůli levné ropě už přikročily i další ropné společnosti, včetně například Royal Dutch Shell nebo Chevron.

Ropě i dalším komoditám pomohl také propad kurzu dolaru. Dolarový index, který sleduje pohyb kurzu amerického dolaru vůči koši měn, dnes oslabil o více než jedno procento a zaznamenal nejhlubší jednodenní pokles od července 2013. Pokles kurzu dolaru zvyšuje zájem investorů o nákup komodit obchodovaných v americké měně.

Vývoj cen ropy Brent

Světové ceny ropy se od loňského června kvůli převisu nabídky nad poptávkou neustále snižovaly a ztratily až přes 60 procent hodnoty. Na konci minulého týdne však zamířily prudce vzhůru kvůli údajům o výrazném poklesu těžební aktivity ve Spojených státech, což signalizuje pokles těžby do budoucna.

Počet využívaných vrtných zařízení v USA podle statistiky společnosti Baker Hughes klesl za poslední týden nejprudším tempem za téměř 30 let a proti říjnovému maximu je už nižší o 24 procent. Někteří analytici to považují za první významný signál vlivu loňského poklesu cen ropy na těžební aktivitu v USA, kde produkce ropy díky boomu těžby z břidlicových hornin v posledních letech silně rostla.

„Vznikají podmínky pro oživení cen ropy,“ uvedli analytici společnosti Bernstein. „Nabídka pravděpodobně nedosáhne očekávání a poptávka se zotaví z loňských minim,“ citovala je agentura Reuters.