Ropa se dál propadá kvůli velké nabídce i silnému dolaru

Ropné zařízení firmy Anadarko v americkém Texasu

Ropné zařízení firmy Anadarko v americkém Texasu Zdroj: Anadarko

Světové ceny ropy pokračují v propadu. Dolů je kromě nadměrné nabídky této suroviny na trhu sráží i silnější americký dolar. Cena severomořské ropy Brent kolem 16:20 středoevropského času vykazovala pokles o 30 centů na 45,16 amerického dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu odepisovala 95 centů na 42,09 amerického dolaru za barel. Objem obchodování s americkou ropou je kvůli svátkům ve Spojených státech nízký.

Americký dolar dnes ke koši měn stoupl na nejvyšší hodnotu za osm měsíců. Silný kurz dolaru investory v jiných měnách odrazuje od nákupů komodit obchodovaných v americké měně, což ceny tlačí dolů. „Máme tu silný dolar a výprodej u všech komodit,“ uvedl analytik banky Commerzbank Carsten Fritsch.

Za týden v pátek se uskuteční pravidelné zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Většina pozorovatelů předpokládá, že navzdory finanční zátěži, kterou s sebou takové rozhodnutí ponese, kartel nebude chtít omezit svou produkci ropy. Překvapení ale prý nelze vyloučit. Někteří menší členové kartelu jsou nynější situací znepokojeni a obávají se, že by ceny mohly klesnout až k 20 dolarům za barel.

Ropa na počátku tohoto týdne zdražovala po zprávě o sestřelení ruské bojového letounu nad Tureckem. Trhy se obávaly, že by to mohlo narušit dodávky na trh. Později se však tyto obavy podle některých analytiků přeměnily ve strach, že incident by mohl vést k ekonomickým sankcím a zasáhnout poptávku po ropě.