Ropa se na Moravě může zase těžit. Cena se pohybuje u 50 dolarů za barel

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Už od ledna cena ropy vytrvale roste. Včera po půlroce opět prolomila hranici padesáti dolarů za barel. Pro řadu těžařů je to hranice, při které mohou měnit své plány. Až dosud kvůli propadu cen ropy osekávali náklady, utlumovali průzkum a nové vrty.

Dlouhodobý pobyt ropy nad padesátidolarovou hranicí by mohl tento trend zastavit a možná i obrátit. A to i v Česku. Jediný tuzemský producent ropy MND tvrdí, že jakmile bude barel ropy stát více než 50 dolarů, může obnovit průzkum a začít na jižní Moravě znovu vrtat.

Podobně mohou uvažovat také americké firmy, které vsadily na těžbu v břidlicových ložiscích. Zatím kvůli útlumu nových vrtů spadla americká břidlicová těžba od maxima z března loňského roku o 0,7 milionů barelů za den na 4,8 milionů barelů. Jenže razantní úspory v nákladech srazily za poslední rok rentabilitu břidlicových ložisek na úroveň mezi 40 až 50 dolary za barel.

„V USA jsou nyní hotové vrty, které čekají jen na hydraulické štěpení, s kapacitou milion barelů za den. Jejich aktivace by trvala jen několik týdnů,“ říká Leo Eisner z české společnosti Seismik, která pro americké těžaře analyzuje data o lokálních zemětřeseních vyvolaných těžbou.

Vývoj ceny ropy Brent

Graphical visualization of market data.

Zdroj: ieconomics.com

„Rovnováha na trhu se obnovuje. Ale nynější růst cen ropy vyvolaly především jednorázové výpadky, které sotva přetrvají delší dobu. Skutečné vyrovnání nabídky a poptávky je závislé na snižování americké těžby z břidlic. Aktuální cena přitom americkým těžařům hází záchranné lano,“ upozorňuje Giovanni Staunovo, analytik banky UBS.

Za nynějším růstem cen je propad amerických ropných zásob, který překonal očekávání trhu o dva miliony barelů. Dodávky na trh omezily také nedávné útoky nigerijských militantů na tamní vrty. Nigerijská produkce spadla na dvacetileté minimum. Nižší export hlásí také Venezuela zmítaná hospodářských chaosem. Rozsáhlé požáry utlumily také produkci v kanadských ropných píscích.

Zároveň se probouzí spotřeba. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v květnové zprávě o trhu s ropou zvýšila růst poptávky za první letošní čtvrtletí na 1,4 milionu barelů za den. Žíznivější byly především Indie a Čína a překvapivě také Rusko. Za celý letošní rok by měla světová spotřeba ropy vzrůst o 1,2 milionů barelů na průměrných 95,9 milionu barelů.