Ropa těží z oživení poptávky. Je nejvýše od letošního března

Ceny ropy Brent i WTI klesly, omezení zavedená kvůli zastavení šíření pandemie covid-19 prudce snižují poptávku po pohonných hmotách

Ceny ropy Brent i WTI klesly, omezení zavedená kvůli zastavení šíření pandemie covid-19 prudce snižují poptávku po pohonných hmotách Zdroj: Reuters

Ilustrační foto
Těžba ropy
Ceny ropy Brent i WTI klesly, omezení zavedená kvůli zastavení šíření pandemie covid-19 prudce snižují poptávku po pohonných hmotách
4
Fotogalerie

Ceny ropy rostou, v průběhu dne se dostaly se až na nejvyšší úroveň od letošního března. Reagují tak na nejnovější zprávu o stavu zásob v USA, snížení těžby některými předními producenty a oživení poptávky díky zmírnění omezení pohybu některými vládami.

Kolem 18:00 SELČ severomořská ropa Brent přidává téměř procento na 36,07 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si připisuje 0,72 procenta na 33,69 dolaru za barel. 

Cena černého zlata zažila v dubnu turbulentní propad, kdy se snížila až na nejnižší úroveň za 21 let kvůli kolapsu poptávky. Spotřeba pohonných hmot se však opět začíná zvyšovat a objevuje se stále více signálů, že se daří řešit nadbytečné dodávky na trh. Cena ropy Brent se tak ze svého minima již více než zdvojnásobila.

Nejnovější zpráva ukázala, že zásoby ropy ve Spojených státech se v uplynulém týdnu snížily o pět milionů barelů. Analytici naopak čekali jejich růst.

Další pozitivní zprávou pro spotřebu pohonných hmot bylo čtvrteční oznámení, že britské aerolinky easyJet plánují obnovit od 15. června některé lety. To naznačuje, že se zvýší poptávka po leteckém palivu.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem se dohodli, že sníží od 1. května těžbu o rekordních 9,7 milionu barelů denně. Podle společností, které sledují nákup a prodej ropy, tento měsíc skupina známá jako OPEC+ již snížila vývoz ropy o zhruba šest milionů barelů denně. To naznačuje, že země hned od počátku plní své závazky, napsala agentura Reuters.