Ruské akcie padají v Londýně na dno. Koruna je vůči dolaru nejslabší od podzimu 2020

Investoři se na londýnské burze hromadně zbavují akcií ruských firem.

Investoři se na londýnské burze hromadně zbavují akcií ruských firem. Zdroj: Reuters

Doslova panický výprodej zasáhl akcie ruských společností, s nimiž se obchoduje na londýnské burze. Kurzy padají ve středu o desítky procent v reakci na obavy z drastických dopadů sankcí na ruskou ekonomiku, tamní firmy a finanční instituce. Situace na finančních trzích se dotýká i kurzu české měny – koruna značně oslabuje vůči dolaru i euru. Naopak prudce vzhůru míří cena ropy.

Akcie plynárenské společnosti Gazprom se propadají v porovnání s úterní závěrečnou cenou o přibližně 95 procent a obchodují se okolo tří centů. Ještě v polovině února, tedy před invazí ruských vojsk na Ukrajinu, se nakupovaly a prodávaly za cenu okolo devíti dolarů.

Stejně jsou na tom i cenné papíry bankovní skupiny Sberbank of Russia. Akcie se propadají o devadesát procent na pouhé dva centy. Dnes banka oznámila, že odejde z Evropy. Stalo se tak poté, co rakouský bankovní regulátor na pokyn Evropské centrální banky v úterý večer zakázal „pokračování veškerých obchodních aktivit“ Sberbank Europe. 

Prudce dolů míří i cenné papíry ropných těžařů Lukoil a Rosněfť. Přes čtyřicet procent odepisují akcie bankovní skupiny TCS Group Holding, která vlastní banku Tinkoff. Z hlediska počtu retailových klientů jde o jeden z největších finančních domů v Rusku. Přibližně deset procent ztrácejí akcie těžaře zlata, firmy Polymetal, kde vlastní zhruba tři procenta akcií skupina PPF. Od poloviny února se kurz propadl o osmdesát procent.

Kvůli významným aktivitám v Rusku upadly v nemilost investorů také akcie rakouské bankovní skupiny Raiffeisenbank International. V porovnání se závěrem pátečního obchodování klesla jejich cena přibližně o čtvrtinu.

V oslabování pokračuje kurz české měny, jelikož se zahraniční investoři zbavují rizikovějších aktiv. Dolar se již na mezibankovním trhu obchoduje za více než 23 korun a je tak nejdražší od podzimu 2020. Euro vyjde na 25,70 koruny, před invazí se přitom kurz pohyboval okolo 24,30. V porovnání s polovinou února koruna ztratila vůči dolaru přibližně sedm procent, proti euru zhruba pět procent.

Na trhu se tak již objevují spekulace, že by proti oslabování měny mohla zasáhnout Česká národní banka. Zejména proto že před invazí spoléhala, že jí posilování koruny pomůže tlumit inflační tlaky v ekonomice.

„ČNB disponuje z dob kurzového závazku vysokým objemem devizových rezerv, ke konci ledna to bylo 157 miliard eur, a kredibilita intervencí ČNB je tak ve srovnání s okolními zeměmi podstatně vyšší,“ uvedl ve svém komentáři hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Poznamenal, že s intervencemi proti oslabování zlotého již v úterý začala polská centrální banka a maďarská oznámila, že je připravena zakročit, pokud se forint dostane pod další tlak. 

Na růst inflace bude v kombinaci se slabší korunou působit mimo jiné rostoucí cena ropy, a tedy pohonných hmot. Barel ropy Brent se dnes obchoduje za více než 110 dolarů. Ještě v pondělí se přitom cena držela okolo 100 dolarů. Panují obavy, že se sankce dotknou dodávek ruské ropy na světové trhy.

„V nejbližším týdnu by ceny pohonných hmot měly stoupnout o další korunu. U benzinu padne hranice 40 korun za litr, u nafty bude pokořena hranice 39 korun za litr. Zdražování bude pokračovat v průběhu celé první poloviny března,“ napsal v komentáři investiční stratég společnosti Finlord Boris Tomčiak.

„Nervozita na trhu s ropou je velmi vysoká. K tomu se připojilo i výrazné oslabení české koruny vůči dolaru,“ dodal.

SWIFT – Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko

Video placeholde
• Videohub